Roots and Shoots, Shtetl Band Amsterdam

Jan Waas z”l

vrijdag 7 augustus 2015


De klezmerrage is op dit moment in zijn nadagen. Slechts een enkele groep is overeind gebleven. Daaronder neemt de naar verhouding jonge Shtetl Band Amsterdam een vooraanstaande plaats in.

Deze uit topmusici bestaande groep is niet zo’n stel dat zomaar wat gezellige deuntjes speelt van allerlei bron. De Shtetl Band Amsterdam zoekt onder andere via de oude muziekoptekeningen naar de klank van de klezmermuziek van de tweede helft van de negentiende eeuw. Zo zijn ze onder meer gedoken in de verzamelingen van Moshe Beregovski en Zusman Kiselgof, die in de eerste decennia van de 20e eeuw – honderd jaar geleden dus - de Oost-Europese klezmermuziek wensten vast te leggen voor de toekomstige generaties: ons, dus!

Aan de ‘roots’ van de klezboom voegen de violisten Bert Vos en Iefke Wang, de bassist Gregor Schaefer en de accordeoniste Erica Roozendaal ook nieuwe scheuten toe in de vorm van eigen composities. Vandaar de titel van deze live-CD Roots and Shoots.

Op deze CD worden zij bijgestaan door de klarinetspeler/ zanger Christian Dawid, die in Berlijn meespeelt met de beroemde band Brave Old World en de drummer Roberto Halifi, die we kennen van de jazzformatie Klezmokum. Dawid heeft ook veel melodieën geleverd.

De andere musici kom je ook geregeld in ander combinaties tegen: zo zit Schaefer bij Mazzeltov, Bert Vos bij Shura Lipovski’s Novaya Shira ensemble, maar ik zag hem ook samen met Iefke Wang vermeld in het Carel Kraayenhof Ensemble. Erica houdt zich verder bezig met moderne muziek.

Behalve de wortels en de scheuten werd er ook nog een echte boom toegevoegd, met name de inmiddels bekende Anne Frankboom, die vijf jaar geleden gekapt werd. ‘De boom had een nummer in de Nederlandse database van Monumentale Bomen, 1686124, en die cijfers vormen een fascinerende melodie in de Joodse freygishe toonaard.’ Gregor Schaefer maakte daar een bewerking van voor de band en als slotakkoord van de CD wordt de melodie herhaald door Boudewijn Zwart op het carillon van de Westertoren, die vlakbij het Anne Frankhuis staat.

Veel nummers zijn uitermate hoogwaardig en naar mijn geschmak gearrangeerd, met name de vele lebedike en freylakhe shtiklekh. Veel zijn ontleend aan de muziek van Bessarabië, het huidige Moldova-Moldavië, grenzend aan Roemenië.

Wist u trouwens dat u via Youtube zo’n 25 ruime uren traditionele Moldavische muziek kunt beluisteren? Zoek: Traditional Music Channel Moldavian Folk Music. Veel plezier met die bijna-klezmermuziek!

De nummerloze CD Roots and Shoots van de Shtetl Band Amsterdam is verschenen bij Xango Music Distribution.


De CD is te beluisteren op Spotify.


Roots and Shoots
Shtetl Band Amsterdam
Distributeur: Xango Music Distribution, Utrecht

8 + 3 = ?
Kletzmer in zijn nadagen... gelukkig ontdekte ik Apple Kugel Radio.

Columns 2017

Columns 2016

Columns 2015

Doneren

Crescas kan niet zonder jouw steun. Met elke donatie, hoe klein ook, steun je onze activiteiten en zorg je dat wij nog meer voor Joods Nederland kunnen betekenen.