Ora de Espertar, Sarah Aroeste

Jan Waas z”l

vrijdag 6 mei 2016


In de Verenigde Staten zijn nog veel gezinnen die Jiddisj spreken en waarschijnlijk een aantal Sefardiem die hun kinderen Ladino leren. Voor die gezinnen verzorgde Sarah Aroeste een kinder-CD: Ora de Espertar (Het is tijd om wakker te worden).

Het doet me vooral denken aan de licht-jazzy uitvoering van de Nursery Rhymes, die al een halve eeuw in mijn kast staat, met de bedoeling om hem ooit eens in de klas te gebruiken, ter leeringhe ende vermaeck.

Net als onze Clara Asscher-Pinkhof en Rav Vorst heeft de zangeres Sarah Aroeste het kinderrepertoire willen uitbreiden, maar dan vooral voor de eventuele Sefardische basisschool, indien die ergens bestaat. Ze heeft liedjes geschreven over groeten (saludos) en lichaamsdelen (las manos). Het kind leert de dierennamen in het Ladino via Kuantos animales, een soort Old MacDonald, Dod Moshe, ofwel Ou Oom Klaassie. En dan is er het slaapliedje Nochada buena voor het kind dat juist niet wil slapen.

De bewerkingen zijn niet erg origineel, maar wel leuk genoeg om de liedjes aantrekkelijk te maken. Nu is het aan het onderwijzend personeel om er iets mee te doen. Alle teksten en Engelse vertalingen zijn keurig aanwezig. Via haar website is nog een heleboel materiaal te verkrijgen, tot T-shirts aan toe.


De CD is te beluisteren op Spotify.


Sarah Aroeste
Ora de despertar
Distributeur: Xango Music Distribution, Utrecht

8 + 3 = ?

Columns 2017

Columns 2016

Columns 2015

Doneren

Crescas kan niet zonder jouw steun. Met elke donatie, hoe klein ook, steun je onze activiteiten en zorg je dat wij nog meer voor Joods Nederland kunnen betekenen.