Dza Dza Dzum, Ot Azoj

Jan Waas z”l

vrijdag 13 mei 2016


De Ot Azoj-band heeft een nieuw-oud Oost-Europees land gecreëerd, Molvania, een soort Middel-Aarde, en brengt daar vandaan de muziek uit de grensgebieden tussen Moldavië, Macedonië, Roemenië en Turkije, een land van feesten en modder, zoals ze zelf zeggen.

De groep noemt zich ook niet langer klezmerband. Dat zou ook niet eerlijk zijn, want van vroeger zijn nog slechts twee bemanningsleden over: de saxofoniste Karin Kranenborg en de violist Joris van Beek. Ot azoj geyt dos in die klezmer-mediene. De meeste alt-naye eigen composities, veelal in hinkende ritmes, staan op naam van Radek Fedyk (tuba, trompet en contrabas). Verder tekenden Joris van Beek en de accordeonist Wilco Oomkes voor enkele van de modern-traditioneel klinkende nummers.

Ook al is het geen klezmermuziek meer te noemen, toch valt de CD-productie Dza Dza Dzum op het nieuwe (eigen) label AAC Records van het Amsterdam Artist Collective, best te genieten! En bedenk wel dat veel van de ‘echte’ klezmorim, zoals Abe Schwartz en Dave Tarras, ook niet alleen maar kosjere melodietjes speelden.
Ot Azoj speelt gewoon lekker swingende en goed uitgevoerde Balkan-jazz. Je gaat vanzelf wel dansen. Een optreden zal zeker het bezoeken waard zijn. De hoes-tekening geeft het al aan: de sfeer zit er ingeramd.


De CD is te beluisteren op Spotify.


Dza Dza Dzum
Ot Azoj
AAC Records 99501
Distributeur: Music & Words, Zeist

8 + 4 = ?

Columns 2017

Columns 2016

Columns 2015

Doneren

Crescas kan niet zonder jouw steun. Met elke donatie, hoe klein ook, steun je onze activiteiten en zorg je dat wij nog meer voor Joods Nederland kunnen betekenen.