Lullabies from Exile

Jan Waas z”l

vrijdag 20 maart 2015


Zoals zoveel dingen is ook de CD Lullabies from Exile uit het toeval ontstaan: Lenka Lichtenberg en Yair Dalal waren in Praag bezig met de voorbereidingen van een gezamenlijk concert in Slowakije. Zij is een zangeres van Jiddisje liederen, hij een Irakees-Joodse oud-meester uit Israël, die momenteel lid is van de Spaanse groep Hesperion XXI van de Catalaan Jordi Savall.

Yair Dalal heeft zijn muziek altijd willen inzetten in het kader van het vredesproces voor het Midden-Oosten, onder andere door zijn Israëlische muziekgroep te laten samenwerken met Arabische musici.

Terwijl Lenka zat te oefenen op het liedje Yankele van Mordechai Gebirtig, over het jochie dat zijn ouders uit de slaap houdt en in zijn bedje piest, herinnerde Yair zich een slaapliedje dat zijn moeder altijd voor hem zong. Hij begon Lenka te begeleiden en schakelde over op dat Irakees-Joodse liedje van de componist Salech al Kuwaiti. De twee liedjes pasten uitstekend bij elkaar en het idee voor deze CD met ‘wiegeliedjes’ uit de golah, de diaspora, was geboren.
Yair eert zijn moeder zelfs met een klein plaatsje op dit plaatje.

Het werd een CD met Oriëntaals-jazzy bewerkingen van zachte liedjes, niet exact alleen wiegeliedjes, maar ook gettoliederen als ’s Dremlen Feygl (over een pogrom), een woestijnsong als Orcha Bamidbar (de kamelenkaravaan in de Negev) en een sociaal lied, Mayn Rue Platz.

In dat laatste Jiddisje lied beklaagde de dichter Morris Rosenfeld zich over zijn bestaan in New York. Het Beloofde Land bleek voor velen niet ‘Die Goldene Mediene’ te zijn!

Natuurlijk mocht het allerbekendste Joodse wiegeliedje, Rozhinkes mit Mandlen, niet ontbreken.

De CD Lullabies from Exile werd een wonderlijk programma, uniek veeltalig, soft jazzy, op basis van twee totaal verschillende Joodse tradities.
Alle teksten staan keurig met vertaling in de bijsluiter.


De CD is te beluisteren op Spotify.


Lenka Lichtenberg en Yair Dalal
Lullabies from Exile
Magda Hajema MGD 91
Distributeur: Xango Music Distribution, Utrecht

8 + 3 = ?
Heb geprobeerd deze c.d via spotify te beluisteren, maar dat is helaas in Israel niet mogelijk. Jammer. Shabat shalom, Lea.

Columns 2017

Columns 2016

Columns 2015

Doneren

Crescas kan niet zonder jouw steun. Met elke donatie, hoe klein ook, steun je onze activiteiten en zorg je dat wij nog meer voor Joods Nederland kunnen betekenen.