Freylekh, Les ânes rient de Marie

Jan Waas z”l

vrijdag 21 augustus 2015


Zo’n twintig jaar geleden werd ik gebeld door de eigenaar van een Israëlische tent aan de Amstel om bij hem in de zaak te komen optreden – avond aan avond tot laat in de nachten voor een j#denf##i! Ik moest dan wel doene klappie-klappie, stampie-stampie. Ik had een fulltime baan in het onderwijs. Een enkel luisterconcertje kon ik regelen, maar ik was er gelukkig financieel niet van afhankelijk. Ik zei hem dat hij de ilan in kon en de takken kon krijgen; hij heeft me nooit meer gebeld …

Hij had eigenlijk het stel lachende Zwitserse ezels van de ‘klezmer’ blaaspoepers Les ânes rient de Marie moeten hebben, want die stampen de hele tent aan gort onder het mom dat dat hoort bij Freylekhs en Balkanklez.

Hun repertoire bestaat uit de geijkte toppertjes als de Shtiller en de Odessa Bulgar, Fun Tashlikh en Fun der Khupe, daarnaast een aantal deuntjes van tubaïst Joël Musy en Katla van Theo AKB van Tol.

De rampestampers en roetetoeters van dit dweilorkestje zijn leuk voor een tuinfeest, de buren dreunen het bed uit, maar leve de lol: keet lellen zonder enige diepgang. Er zit dan ook totaal geen informatie over de herkomst van de muziek bij deze CD.
Veel plezier ermee!


De CD is te beluisteren op Spotify.


Freylekh
Les ânes rient de Marie
Distributeur: Xango Music Distribution, Utrecht

7 + 4 = ?

Columns 2017

Columns 2016

Columns 2015

Doneren

Crescas kan niet zonder jouw steun. Met elke donatie, hoe klein ook, steun je onze activiteiten en zorg je dat wij nog meer voor Joods Nederland kunnen betekenen.