inloggen
×

Mijn Crescas

Inloggen met gebruikersnaam & wachtwoord


Zonder wachtwoord snel inloggen?

Columns

Weblogs disclaimer

Jan Waas

Als er in Nederland één kenner is van Joodse muziek, dan is het wel Jan Waas (1946). Zijn muziekbibliotheek telt inmiddels meer dan 5.500 CD’s en langspeelplaten, waarvan ruim 1.250 ‘Joodse’. Het is een internationale verzameling met Engelstalige, Franse, Jiddisje en Nederlandse muziek en veel muziek uit de Balkan.
Jan Waas deelt zijn kennis graag. Hij schreef recensies en artikelen voor het Nieuw Israëlietisch Weekblad en hij maakte radioprogramma’s, onder andere voor de Joodse Omroep en voor Radio Sefarad in Madrid. In zijn columns voor Crescas schrijft Jan Waas over recent verschenen Joodse muziek.

vrijdag 20 maart 2015


Zoals zoveel dingen is ook de CD Lullabies from Exile uit het toeval ontstaan: Lenka Lichtenberg en Yair Dalal waren in Praag bezig met de voorbereidingen van een gezamenlijk concert in Slowakije. Zij is een zangeres van Jiddisje liederen, hij een Irakees-Joodse oud-meester uit Israël, die momenteel lid is van de Spaanse groep Hesperion XXI van de Catalaan Jordi Savall.

Yair Dalal heeft zijn muziek altijd willen inzetten in het kader van het vredesproces voor het Midden-Oosten, onder andere door zijn Israëlische muziekgroep te laten samenwerken met Arabische musici.

Terwijl Lenka zat te oefenen op het liedje Yankele van Mordechai Gebirtig, over het jochie dat zijn ouders uit de slaap houdt en in zijn bedje piest, herinnerde Yair zich een slaapliedje dat zijn moeder altijd voor hem zong. Hij begon Lenka te begeleiden en schakelde over op dat Irakees-Joodse liedje van de componist Salech al Kuwaiti. De twee liedjes pasten uitstekend bij elkaar en het idee voor deze CD met ‘wiegeliedjes’ uit de golah, de diaspora, was geboren.
Yair eert zijn moeder zelfs met een klein plaatsje op dit plaatje.

Het werd een CD met Oriëntaals-jazzy bewerkingen van zachte liedjes, niet exact alleen wiegeliedjes, maar ook gettoliederen als ’s Dremlen Feygl (over een pogrom), een woestijnsong als Orcha Bamidbar (de kamelenkaravaan in de Negev) en een sociaal lied, Mayn Rue Platz.

In dat laatste Jiddisje lied beklaagde de dichter Morris Rosenfeld zich over zijn bestaan in New York. Het Beloofde Land bleek voor velen niet ‘Die Goldene Mediene’ te zijn!

Natuurlijk mocht het allerbekendste Joodse wiegeliedje, Rozhinkes mit Mandlen, niet ontbreken.

De CD Lullabies from Exile werd een wonderlijk programma, uniek veeltalig, soft jazzy, op basis van twee totaal verschillende Joodse tradities.
Alle teksten staan keurig met vertaling in de bijsluiter.


De CD is te beluisteren op Spotify.


Lenka Lichtenberg en Yair Dalal
Lullabies from Exile
Magda Hajema MGD 91
Distributeur: Xango Music Distribution, Utrecht

   Deel dit bericht: Facebook  Facebook

Reacties

Lea Lewin

vrijdag 17 april 2015
Heb geprobeerd deze c.d via spotify te beluisteren, maar dat is helaas in Israel niet mogelijk. Jammer. Shabat shalom, Lea.

Uw reactie:

vul de beveiligings-code in