Openingsevenement van het studiejaar

Bijbels leiderschap als een spiegel voor de actualiteit

Gepubliceerd op: 30 september 2021

Amotz Asa-El, senior commentator van het blad The Jerusalem Post, heeft niet veel complimenten voor onze leiders, en weet vooral één zwaktepunt met een onvoorstelbaar breed historisch perspectief - en actualiteit - te belichten. Een zwaktepunt dat door de eeuwen heen als een rode draad in de Joodse geschiedenis te zien is: fragmentatie, versplintering en het onvermogen van het leiderschap om een eenheid te bevorderen.

Doet het je denken aan: twee Joden - drie meningen? Zo was het dus ook in de Oudheid, en zelfs in Bijbelse tijden. Erger nog, beweert Amotz, Joods leiderschap heeft bewust de versplintering aangemoedigd, uit een korte termijn politiek inzicht.

Amotz Asa-El is de auteur van de bestseller De Joodse mars der dwaasheid beschouwt de Joodse geschiedenis vanuit een verrassende invalshoek, namelijk: Joods leiderschap.

Amotz Asa-El is op 12 oktober via een Zoom Webinar te gast bij Crescas en opent het studiejaar 2021-2022, dat leiderschap als thema heeft. Hij gaat in gesprek met Esther Voet, redacteur van het Nieuw Israëlietisch Weekblad.

Het evenement is in eenvoudig Engels.

Inschrijven voor het openingsevenement 'Wat bracht het Bijbelse Israël ten val?' kan hier.

Speciaal voor dit evenement kreeg Crescas toestemming de inleiding van zijn boek The Jewish March of Folly in het Nederlands te vertalen en in vier delen online te zetten.

Het eerste deel is op 3 september verschenen
Het tweede deel is op 12 september verschenen
26 september, verscheen het derde deel
Het vierde en laatste deel verschijnt vandaag, 1 oktober, zie ook elders in deze nieuwsbrief.

Item in samenwerking met Maror.

Stichting Collectieve Maror-gelden Nederland (Maror) beheert de Maror-gelden van private partijen (banken, beurs, verzekeraars) die bestemd zijn voor collectieve doelen binnen de Joodse gemeenschap in Nederland en verstrekt daaruit subsidies.meer informatie: maror.nl
Logo samenwerking 'Maror'

Nieuwsbrief

Volg ons en blijf op de hoogte! Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief en wij zorgen dat je niks mist.

Bekijk nieuws overzicht

Doneren

Crescas kan niet zonder jouw steun. Met elke donatie, hoe klein ook, steun je onze activiteiten en zorg je dat wij nog meer voor Joods Nederland kunnen betekenen.