Wij kozen ervoor Hawara te gaan helpen

Gastcolumnist

vrijdag 10 maart 2023

Professor dr. Raphi Walden is de voorzitter van Physicians for Human Rights - Israel.

Op 1 maart, terwijl burgers de straat op gingen om te vechten voor het karakter van de staat Israël, gingen wij naar Hawara, want het karakter van de staat wordt niet alleen bepaald door de wijze waarop die zijn burgers behandelt. Het wordt óók bepaald door degenen die Hawara in vuur en vlam zetten en door de steun die zij krijgen van de staat; het wordt bepaald door decennia van onderdrukking en verdrijving. Deze dag gingen wij op pad om verbitterde harten milder te stemmen.

Terwijl men in de Knesset antidemocratische wetgeving, de herroepingsclausule en de doodsstraf propageert – en terwijl corruptie en racisme om zich heen grijpen – kozen wij van Physicians for Human Rights – Israel voor een duidelijk alternatief, namelijk engagement met gelijkheid en humanisme.

In Hawara hadden we ontmoetingen met gemeenschapsleiders en inwoners die ons een beeld schetsten van alle schade en verwoestingen die in het dorp waren aangericht. We zetten onze mobiele kliniek op en verleenden medische hulp aan meer dan honderd patiënten, onder wie ook inwoners die gewond waren geraakt tijdens de pogrom. Daarnaast verstrekten we medicijnen en voorzagen we de plaatselijke kliniek van medisch materiaal.

Laat ik zeer duidelijk zijn over de context van ons bezoek aan Hawara: de oproerkraaiers worden nog steeds gesteund door een regering die zich hard maakt voor Joodse suprematie en geweld van de staat, terwijl zij zich ten doel stelt de Westelijke Jordaanoever te annexeren en apartheid en militaire bezetting te intensiveren.

Op momenten als deze is het meer dan ooit noodzakelijke om ons te verzetten tegen deze extremistische en georganiseerde misdaden. Wij bezocht Hawara om dat duidelijk te maken – wij weigeren als omstanders toe te kijken. Wij doen een beroep op de gezondheidszorg, de internationale gemeenschap en ieder individu bij wie het geweten nog knaagt om zich bij ons aan te sluiten.

8 + 4 = ?
De woorden 'pogrom' en 'apartheid' in dit stukje zijn misselijk makend. Als je met zulk een intentie hulp gaat bieden, vraag ik mij af of die hulp wel zuiver op de graat is. Het is ongelooflijk dat er niet van de moord op 2 Israëlische jongens wordt gerept, terwijl dat de aanleiding was voor de terechte woede van de Israëliërs, die vlgs nederlandse kranten slechts de opslagplaats voor afgedankte auto's in brand staken. Dus waarom is er medische hulp nodig? Waarom kan het rijke Palestijnse bestuur dat niet zelf af? Heeft dat bestuur de moordenaars al opgepakt? Dat lijkt mij meer urgent dan overbodige medische hulp.

Columns 2023

Columns 2021

Columns 2020

Columns 2019

Columns 2018

Columns 2017

Columns 2016

Columns 2015

Columns 2014

Columns 2013

Doneren

Crescas kan niet zonder jouw steun. Met elke donatie, hoe klein ook, steun je onze activiteiten en zorg je dat wij nog meer voor Joods Nederland kunnen betekenen.