inloggen
×

Mijn Crescas

Inloggen met gebruikersnaam & wachtwoord


Zonder wachtwoord snel inloggen?

Gastcolumns

Weblogs disclaimer

Op deze pagina vindt u eenmalige bijdragen over uiteenlopende onderwerpen. Onderwerpen die natuurlijk altijd een link hebben met jodendom. Een gastcolumn bestaat uit een boek- of filmrecensie, een mening of opinie over een (actueel) onderwerp, het verslag van een Joodse-thema-reis, een bijzondere belevenis, etc. De gastcolumn is niet bedoeld voor reacties op eerder verschenen columns. Hiervoor is steeds ruimte ónder de betreffende column. Wilt u een gastcolumn schrijven? Neem dan contact met ons op via blocq@crescas.nl. De directie van Crescas beslist in alle gevallen over plaatsing van een gastcolumn.

vrijdag 15 november 2013

Over de gastcolumnist

Paul Lissauer (1956), geboren en getogen in Den Haag, is zelfstandig ondernemer in het vastgoed management. Hij is bestuurslid van de Liberaal Joodse Gemeente Den Haag en, sinds hij drie jaar geleden voor het eerst de Alyn sponsor-fietstocht reed, een enthousiast fietser.

Het begon een jaar of wat geleden toen ik in het NIW een artikeltje las over de sponsorfietstocht voor het Alyn Kinderrevalidatiecentrum in Jeruzalem. Mooi doel, en bovendien leuk. Wil ik ook, dacht ik toen, en liet het daar zoals gewoonlijk bij. Tot ik het jaar daarop door kennissen gevraagd werd hen voor deze fietstocht te sponsoren. Uiteraard gedaan, en me onmiddellijk voorgenomen het daarop volgende jaar ook mee te doen.

Gewapend met goede zelfkennis heb ik onmiddellijk m’n Haagse maatje Joseph aan een lurf en wat kladden getrokken en hem meegedeeld dat hij meeging naar de informatie-avond, omdat ik het anders toch weer zou laten afweten. En het brave jong ging nog gedwee mee ook. Die bewuste avond, in Rudy de Vries’ Bagels & Beans, werden wij voorgelicht over Alyn en het hoe en wat van de sponsorfietstocht. Maar bovendien werden we ondergedompeld in het warme bad dat de Nederlandse Alyngroep bleek te zijn. Inmiddels maken wij met veel genoegen al drie jaar lang deel uit van deze Alyn misjpoge.

Na de afgelopen twee jaar hier in Nederland op een tourfiets getraind te hebben, vond ik het tijd om mezelf dit voorjaar eindelijk te trakteren op een heuse racefiets. Wat een verschil! Wat een feest! Maar ook: wat een stupiditeit om me dan net nu in te schrijven voor de ‘off road’ … Hebbie niks aan zo’n racefiets … Maar na twee jaar de ‘on road’ te hebben gereden, was het tijd voor een nieuwe uitdaging. De ‘off road’ dus. Voor de zekerheid eerst maar een keertje oefenen op het ‘single track’ in Schoorl, bij Bergen (NH). Kan ik altijd m’n inschrijving nog aanpassen als ik het toch niks vind. Maar … wat is dat leuk! Lekker ravotten in de bossen en door de modder. Daar gaat je jongenshart helemaal van open. In totaal vier keer ‘off road’ geoefend en dan moest ik er maar klaar voor zijn.

Nu hadden ze me niet verteld dat in Israël de bergen veel hoger en steiler zijn dan in ‘Bergen (NH)’ en dat ze bovendien vol met rotsen, kiezels en andere harde brokken liggen. Maakt het fietsen er niet makkelijker op, kan ik u verzekeren. Gewapend met druivensuiker voor de extra spierkracht (de epo was op bij de drogist), een spuitbusje vloeibare pleister voor na de schuivers, en nadat ik me verzekerd had van een paar leuke fietsmaatjes, heb ik me er toch behoorlijk doorheen geploeterd.

En wat alle inspanning volledig de moeite waard maakt, was weer de aankomst in Jeruzalem bij het Alyn Hospitaal. De patiëntjes verwelkomden ons (400 rijders van over de hele wereld) met heuse medailles om die bij hùn rijders om te kunnen hangen. Een ontroerende happening die gepaard gaat met een hoop muziek en dans en tranen van ontroering. Het geeft een zeer voldaan gevoel te weten dat je met een hoop plezier en inspanning zoveel goeds voor elkaar krijgt.

Alyn ontwerpt therapieën en hulpmiddelen apart voor ieder individueel patiëntje. De kosten daarvan worden voor 70 procent vergoed door de staat en de verzekering. De ontbrekende 30 procent komt uit giften en … onze sponsorfietstocht. In totaal hebben dit jaar ongeveer 700 fietsers (inclusief de mensen die één dag meefietsten) een bedrag van $ 2.400.000 bij elkaar getrappeld! En dat maakt nu echt het verschil.

Graag bedank ik Crescas en alle andere sponsoren voor hun bijdrage aan het Alyn Kinderrevalidatiecentrum. Als u meer wilt weten, neem dan eens een kijkje op de website van Alyn, of bekijk het onderstaande filmpje.

   Deel dit bericht: Facebook  Facebook

Uw reactie:

vul de beveiligings-code in
mrt 2020Intensivist in tijden van corona
sep 2019Hedendaagse onderduik
nov 2018Radicaal genuanceerd herdenken
jul 2018When Harry Meets Zvi
mei 2018Trump triomfeert!
nov 2017Eindelijk
sep 2017In memoriam Rob Boerboom
jun 2017Joodse geschiedenis van Gouda
mrt 2017Midden-Oostenpolitiek uit 1001 nacht
jan 2017Nieuwsbriefredactrice Raya Lichansky 70
jan 2017Oude mannen en een dood paard
aug 2016Klein maar springlevend
jun 2016Henriette Boas, vriendin en huisgast
jan 2016Zondebok
dec 2015Wie is er bang voor Spinoza?
nov 2015Om toch
nov 2015Ahmad Dawabsheh blijft alleen
okt 2015Stilte in Joods Nederland
sep 2015Vluchtelingen: ruimhartig en meedogenloos
sep 2015Godgeklaagd
jul 2015I'm a European Jew - and No, I'm Not Leaving
mei 2015Culturele boycot Israël verzwakt de oppositie
mei 2015Boedapest
apr 2015Krakow
apr 2015Praag
mrt 2015Samen optrekken tegen jodenhaat en islamhaat
dec 2014Han Hollander (1886-1943), sportverslaggever
jul 2014Joden, Moslims, vooroordelen en Maison de Bonneterie
jun 2014De handel en wandel van de boekenjood
mei 2014Biografie van Esther de Boer–van Rijk
apr 2014Anne
apr 2014Inclusief of exclusief
apr 2014Het verrassende Egypte van vóór de Uittocht
feb 2014Op school
feb 2014Nieuw boek van Pauline Micheels: 'Vandaag'
feb 2014Allemaal hadden ze een naam
jan 2014Nooit meer Auschwitz
jan 2014Heruitgave van ‘De Samaritanen’
nov 2013Ariëlla Kornmehls 'Wat ik moest verzwijgen’
nov 2013Dialoog tussen Joden en Marokkanen of Turken
nov 2013Fietsen voor Alyn
nov 2013Limmoed en het orthodoxe fiasco
aug 2013Lemberg
jul 2013Joods Gouda
jul 2013Slavernij
jun 2013Een boek over rechtsherstel na de Tweede Wereldoorlog
jun 2013Lili, een boek dat geschreven mòest worden
mei 2013Hannah heet ik - Hannah Cohen
apr 2013Het kwaad van de banaliteit: Margarethe von Trotta's film Hannah Arendt
apr 2013Toespraak tijdens Jom Hasjoa-herdenking, 7 april 2013