inloggen
×

Mijn Crescas

Inloggen met gebruikersnaam & wachtwoord


Zonder wachtwoord snel inloggen?

Gastcolumns

Weblogs disclaimer

Op deze pagina vindt u eenmalige bijdragen over uiteenlopende onderwerpen. Onderwerpen die natuurlijk altijd een link hebben met jodendom. Een gastcolumn bestaat uit een boek- of filmrecensie, een mening of opinie over een (actueel) onderwerp, het verslag van een Joodse-thema-reis, een bijzondere belevenis, etc. De gastcolumn is niet bedoeld voor reacties op eerder verschenen columns. Hiervoor is steeds ruimte ónder de betreffende column. Wilt u een gastcolumn schrijven? Neem dan contact met ons op via blocq@crescas.nl. De directie van Crescas beslist in alle gevallen over plaatsing van een gastcolumn.

vrijdag 7 februari 2014

Over de gastcolumnist

Jacques Grishaver (1942) is sinds 1990 lid van het Nederlands Auschwitz Comité. In 1998 werd hij tot voorzitter benoemd. Onder zijn voorzitterschap werd in 2005 de vernieuwde tentoonstelling in het Nederlands Paviljoen in Auschwitz geopend door de toenmalige kroonprins Willem-Alexander en zijn vrouw prinses Maxima.

Toen in januari 2005 bleek dat het project ‘102.000 Namen Lezen’ een enorme impact had, ontstond het gevoel: Hier moeten we wat mee doen, het is niet af. Maar hoe? Het antwoord begon langzaam vorm te krijgen toen in april 2005 het Nederlands Paviljoen in Auschwitz werd geopend met in de herdenkingsruimte een Namenwand, met daarop bijna 59.000 namen van vanuit Nederland gedeporteerde Joden die in Auschwitz om het leven zijn gebracht. Deze indrukwekkende Namenwand maakte heel veel emoties los. Bezoekers vonden namen van hun omgekomen familieleden en soms ook namen van familieleden waarvan ze het bestaan nooit hadden geweten: broers en zussen van hun grootouders, achterneven en –nichten.

De grote betekenis van deze namen voor de bezoekers van het Nederlandse Paviljoen in Auschwitz bracht ons op het idee om ook een Namenmonument in Nederland te realiseren. Langzamerhand begon het plan meer vorm te krijgen. Het moest een tastbaar monument worden in de publieke ruimte waar nabestaanden hun omgekomen dierbaren konden herdenken. Waar ze een bloemetje konden neerleggen of een steentje achterlaten. Het idee van een dergelijk Namenmonument voor alle Holocaustslachtoffers werd via de website van het Auschwitz Comité verder verspreid en dat leverde duizenden steunbetuigingen op. Reden te meer voor ons om het plan verder uit te werken. Dat heeft uiteindelijk geleid tot de definitieve vorm van het Holocaust Namenmonument Nederland, zoals dat in januari 2014 gepresenteerd werd.

Op het Holocaust Namenmonument komen de namen te staan van alle Nederlandse slachtoffers van de Holocaust, ook van hen die in andere kampen dan Auschwitz zijn omgebracht. Het Nederlands Auschwitz Comité wil hiermee een blijvende herinnering creëren voor alle Holocaustslachtoffers die vanuit Nederland zijn gedeporteerd naar nazi-concentratie- en vernietigingskampen, daar om het leven zijn gebracht of door uitputting of verhongering om het leven zijn gekomen, hetzij gedurende de transporten, in de kampen of gedurende de dodenmarsen, en nooit een graf hebben gekregen. Het gaat om ruim 102.000 Joden en 220 Sinti en Roma. Nederland krijgt hiermee een gedenkteken waar alle slachtoffers van de Holocaust zowel individueel als collectief kunnen worden herdacht.

Voor nabestaanden is het van onschatbare waarde een plaats te hebben waar zij hun familieleden kunnen herdenken. Zo worden hun namen aan de vergetelheid onttrokken. Het monument zal bovendien de functie van trait d’union tussen verleden, heden en vooral toekomst vertegenwoordigen. Herdenken is niet alleen voor hen die het zich kunnen herinneren. Het is juist ook voor hen die het niet hebben meegemaakt. Voor de kinderen van hen die het meemaakten, voor hun kinderen en voor de volgende generaties. Bovendien draagt het monument bij aan het historisch besef en vormt het een aansporing voor reflectie en educatie over de Tweede Wereldoorlog. Het is een plaats om te herdenken en te herinneren en het confronteert de bezoekers tevens met de waanzin van racisme en discriminatie en waar dat toe kan leiden.

Juist daarom is het van het allergrootste belang dat er een Holocaust Namenmonument Nederland komt in Amsterdam, de hoofdstad van Nederland en de stad waar de meeste Joodse Nederlanders zijn weggevoerd. Amsterdam was voor de oorlog hèt centrum van de Nederlands-Joodse gemeenschap. De Amsterdamse Joodse bevolking woonde rondom het Waterlooplein en de Nieuwmarkt en de nabijgelegen Plantagebuurt. De plek waar het Nederlands Auschwitz Comité voor opteert ligt in deze buurt. Het is het Wertheimpark, waar ook het Spiegelmonument ‘Nooit Meer Auschwitz’ van Jan Wolkers zich bevindt. Het is de bedoeling dat het Spiegelmonument en de gedachte die daaraan ten grondslag ligt met de allesomvattende slogan – ‘Nooit Meer Auschwitz’ – samen met het Holocaust Namenmonument een twee-eenheid vormt waar de jaarlijkse Nationale Holocaust Herdenking zal plaatsvinden.

Allemaal hadden ze een naam. Daar begonnen we mee. Het is aan ons om hun namen voort te laten leven. Meer informatie vindt u op de website holocaustnamenmonument.nl.

   Deel dit bericht: Facebook  Facebook

Reacties

jack justus

vrijdag 7 februari 2014
Mooie waardige reactie van N.A.C. en argumentatie ie zeer velen aanspreekt !
Compliment. Andere toonzetting dan die van de regent v.d. Berg!

rolf kat

vrijdag 7 februari 2014
jacques,
alles wat je schrijft is juist en uit je hart geschreven. respect voor jouw doorzettingsvermogen.
maar.....het zou het comité sieren, en veel ongenoegen wegnemen, als er eerst geluisterd wordt naar de diverse commentaren.
zoals je ziet krijgt het idee van de namenwand bijval. het belangrijkste bezwaar in de locatie. de aangewezen plaats voor het monument is mijns inziens de hollandsche schouwburg. daar!
zie het vooral niet als een persoonlijke aanval op jouw initiatief maar luister wel naar de voornamelijk gevoelsmatige argumenten.

Marina IRene Pool

zaterdag 8 februari 2014
Jacques,

Kol kawot, zoals je reactie is. Alles doorgelezen hebbend sta ik geheel achter het initiatief van het N.A.C.
Laten we A.U.B. eensgezind de juiste plek uitzoeken en vinden. Waarschijnlijk is voor beide locaties iets te zeggen. En wat mij lijkt, is dat het Wertheimer park een meer publieke plek is waar je zelfs als je niet erg bekend bent in Amsterdam, gemakkelijke langs gaat en memoreert etc., dan de
Hollandsche Schouwburg.

.

Sjalom

Marina I PoolSterkte Jacques trek je de discussie inderdaad niet persoonlijk aan

Uw reactie:

vul de beveiligings-code in
mrt 2020Intensivist in tijden van corona
sep 2019Hedendaagse onderduik
nov 2018Radicaal genuanceerd herdenken
jul 2018When Harry Meets Zvi
mei 2018Trump triomfeert!
nov 2017Eindelijk
sep 2017In memoriam Rob Boerboom
jun 2017Joodse geschiedenis van Gouda
mrt 2017Midden-Oostenpolitiek uit 1001 nacht
jan 2017Nieuwsbriefredactrice Raya Lichansky 70
jan 2017Oude mannen en een dood paard
aug 2016Klein maar springlevend
jun 2016Henriette Boas, vriendin en huisgast
jan 2016Zondebok
dec 2015Wie is er bang voor Spinoza?
nov 2015Om toch
nov 2015Ahmad Dawabsheh blijft alleen
okt 2015Stilte in Joods Nederland
sep 2015Vluchtelingen: ruimhartig en meedogenloos
sep 2015Godgeklaagd
jul 2015I'm a European Jew - and No, I'm Not Leaving
mei 2015Culturele boycot Israël verzwakt de oppositie
mei 2015Boedapest
apr 2015Krakow
apr 2015Praag
mrt 2015Samen optrekken tegen jodenhaat en islamhaat
dec 2014Han Hollander (1886-1943), sportverslaggever
jul 2014Joden, Moslims, vooroordelen en Maison de Bonneterie
jun 2014De handel en wandel van de boekenjood
mei 2014Biografie van Esther de Boer–van Rijk
apr 2014Anne
apr 2014Inclusief of exclusief
apr 2014Het verrassende Egypte van vóór de Uittocht
feb 2014Op school
feb 2014Nieuw boek van Pauline Micheels: 'Vandaag'
feb 2014Allemaal hadden ze een naam
jan 2014Nooit meer Auschwitz
jan 2014Heruitgave van ‘De Samaritanen’
nov 2013Ariëlla Kornmehls 'Wat ik moest verzwijgen’
nov 2013Dialoog tussen Joden en Marokkanen of Turken
nov 2013Fietsen voor Alyn
nov 2013Limmoed en het orthodoxe fiasco
aug 2013Lemberg
jul 2013Joods Gouda
jul 2013Slavernij
jun 2013Een boek over rechtsherstel na de Tweede Wereldoorlog
jun 2013Lili, een boek dat geschreven mòest worden
mei 2013Hannah heet ik - Hannah Cohen
apr 2013Het kwaad van de banaliteit: Margarethe von Trotta's film Hannah Arendt
apr 2013Toespraak tijdens Jom Hasjoa-herdenking, 7 april 2013