inloggen
×

Mijn Crescas

Inloggen met gebruikersnaam & wachtwoord


Zonder wachtwoord snel inloggen?

Gastcolumns

Weblogs disclaimer

Op deze pagina vindt u eenmalige bijdragen over uiteenlopende onderwerpen. Onderwerpen die natuurlijk altijd een link hebben met jodendom. Een gastcolumn bestaat uit een boek- of filmrecensie, een mening of opinie over een (actueel) onderwerp, het verslag van een Joodse-thema-reis, een bijzondere belevenis, etc. De gastcolumn is niet bedoeld voor reacties op eerder verschenen columns. Hiervoor is steeds ruimte ónder de betreffende column. Wilt u een gastcolumn schrijven? Neem dan contact met ons op via blocq@crescas.nl. De directie van Crescas beslist in alle gevallen over plaatsing van een gastcolumn.

vrijdag 20 maart 2020

Over de gastcolumnist

Mark E. Seubert
Mark Seubert (1972) studeerde Medicijnen in Amsterdam en volgde zijn opleiding tot internist/intensivist in het AMC. Hij heeft een eigen bedrijf, Intensivistnodig BV, en werkt bij het LangeLand Ziekenhuis in Zoetermeer op de intensive care.

Als intensive care specialist (intensivist) heb ik de afgelopen veertien jaar in meer dan de helft van alle Nederlandse ziekenhuizen gewerkt. Het levert een kleurrijk beeld op van onze hoogwaardige zorg waaraan wij als intensivisten ons steentje bijdragen.

Een intensivist is een dokter die medisch specialist is, meestal een anesthesioloog of een internist maar ook longartsen, cardiologen en neurologen kunnen zich verder toeleggen op de zorg voor de kritisch zieken. Dit vak wordt Intensive Care, of kortweg IC-geneeskunde genoemd.

Ons vak krijgt nu behoorlijk veel aandacht door de ademhalings- of luchtwegondersteuning bij ernstig zieke Covid-19 patiënten, beter bekend als patiënten ziek van het coronavirus. Luchtwegondersteuning betekent veelal dat patiënten aan de beademing liggen; een machine die kan helpen met ademen, of zelfs meer kan ‘ademen’ dan mensen zelf zouden kunnen. Waarom is dit nodig? Bij diverse longaandoeningen lukt het de longen niet meer voldoende zuurstof uit de lucht te halen. Dit geeft een tekort aan zuurstof in het lichaam en dat is niet lang vol te houden.

Als dit tekort alleen optreedt bij inspanning – waarbij meer zuurstof nodig is om bijvoorbeeld spieren hun werk te laten doen – dan kan het zo zijn dat het bij rust met minder zuurstof wel vol te houden is. Het coronavirus echter kan de longen beschadigen, zodat zuurstoftekort optreedt. De mate waarin de longen aangedaan zijn, bepaalt hoe ernstig het zuurstoftekort is. Als het lichaam meer zuurstof moet gebruiken dan het binnenkrijgt, zoals bij toegenomen lichamelijke inspanning tijdens ziekzijn, waarbij bijvoorbeeld de temperatuur en de hartslag omhooggaan, is opname op een Intensive Care veelal een verantwoorde keuze.

Soms worden patiënten echter niet op een Intensive Care opgenomen als de kans op voldoende herstel nihil is. Ook kunnen mensen zelf aangeven dat een periode aan de beademing met inherent lijden en een verwacht traag herstel nadien, te veel voor hen is en dat zij afzien van deze ondersteuning. Ook bij de huidige coronapandemie zal dit niet anders zijn.

Mijn diensten met deze groep patiënten zijn op het moment van schrijven nog niet begonnen. Wel vinden er uitgebreide voorbereidingen plaats onder de intensivisten en hebben wij dagelijks contact. Ziekenhuizen schalen hun normale zorg af, poliklinische afspraken worden zo mogelijk digitaal gedaan en afdelingen worden zo ingericht dat de coronapatiënten zoveel mogelijk bij elkaar komen te liggen en daardoor de beste zorg kunnen krijgen.

De hoop bestaat dat door de afgekondigde maatregelen het virus zich minder snel kan verspreiden. Ik merk zelf hoe lastig ik het vind om echte afzondering te realiseren. Mijn twee kinderen willen graag met vriendjes spelen en de jongste was net jarig en we hebben haar feestje voor familie en vriendinnen voorlopig uit moeten stellen, terwijl mijn schoonfamilie wel graag langs wilde komen. Door thuis te blijven en vanuit huis te werken bestaat de verwachting dat mensen minder snel tegelijk ziek worden en dat de benodigde extra zorg behapbaar blijft. Hier spelen maatregelen als juiste handhygiëne middels frequent handen wassen, fysieke contacten beperken en met name de kwetsbaren ontzien, een belangrijke rol. Het is belangrijk dat iedereen zich daar nu aan houdt, zodat we de verwachte grote drukte de komende weken aan kunnen.

Mijn collega’s tonen dat ze hun verantwoordelijkheid nemen en ze zijn blijvend gemotiveerd om hoogwaardige zorg te leveren. Samen met de maatregelen die eenieder nu omarmt. ga ik met vertrouwen mijn komende diensten tegemoet.

   Deel dit bericht: Facebook  Facebook

Uw reactie:

vul de beveiligings-code in
mrt 2020Intensivist in tijden van corona
sep 2019Hedendaagse onderduik
nov 2018Radicaal genuanceerd herdenken
jul 2018When Harry Meets Zvi
mei 2018Trump triomfeert!
nov 2017Eindelijk
sep 2017In memoriam Rob Boerboom
jun 2017Joodse geschiedenis van Gouda
mrt 2017Midden-Oostenpolitiek uit 1001 nacht
jan 2017Nieuwsbriefredactrice Raya Lichansky 70
jan 2017Oude mannen en een dood paard
aug 2016Klein maar springlevend
jun 2016Henriette Boas, vriendin en huisgast
jan 2016Zondebok
dec 2015Wie is er bang voor Spinoza?
nov 2015Om toch
nov 2015Ahmad Dawabsheh blijft alleen
okt 2015Stilte in Joods Nederland
sep 2015Vluchtelingen: ruimhartig en meedogenloos
sep 2015Godgeklaagd
jul 2015I'm a European Jew - and No, I'm Not Leaving
mei 2015Culturele boycot Israël verzwakt de oppositie
mei 2015Boedapest
apr 2015Krakow
apr 2015Praag
mrt 2015Samen optrekken tegen jodenhaat en islamhaat
dec 2014Han Hollander (1886-1943), sportverslaggever
jul 2014Joden, Moslims, vooroordelen en Maison de Bonneterie
jun 2014De handel en wandel van de boekenjood
mei 2014Biografie van Esther de Boer–van Rijk
apr 2014Anne
apr 2014Inclusief of exclusief
apr 2014Het verrassende Egypte van vóór de Uittocht
feb 2014Op school
feb 2014Nieuw boek van Pauline Micheels: 'Vandaag'
feb 2014Allemaal hadden ze een naam
jan 2014Nooit meer Auschwitz
jan 2014Heruitgave van ‘De Samaritanen’
nov 2013Ariëlla Kornmehls 'Wat ik moest verzwijgen’
nov 2013Dialoog tussen Joden en Marokkanen of Turken
nov 2013Fietsen voor Alyn
nov 2013Limmoed en het orthodoxe fiasco
aug 2013Lemberg
jul 2013Joods Gouda
jul 2013Slavernij
jun 2013Een boek over rechtsherstel na de Tweede Wereldoorlog
jun 2013Lili, een boek dat geschreven mòest worden
mei 2013Hannah heet ik - Hannah Cohen
apr 2013Het kwaad van de banaliteit: Margarethe von Trotta's film Hannah Arendt
apr 2013Toespraak tijdens Jom Hasjoa-herdenking, 7 april 2013