Laatste kans: Brenner - Jood zijn zonder jodendom

De zesde en laatste lezing van de serie 'New insights in Zionism'

Gepubliceerd op: 19 januari 2022

In het gezelschap zionisten van het eerste uur die we in deze serie lezingen aan je voorstellen, neemt Yosef Haim Brenner een bijzondere plaats in, omdat hij de taal en zijn schrijverschap inzette om het ideaal van een eigen Joods thuisland ook intellectueel vorm te geven.

Brenner zag het levenslicht in 1881 in een traditioneel Joods gezin. Hij kreeg een formele Joodse opvoeding en studeerde enkele jaren aan de jesjiwa van Potsjep. In 1901 moest Brenner in dienst bij het Russische leger maar met het uitbreken van Russisch-Japanse oorlog in 1904 deserteerde hij en nam de wijk naar Londen. Daar sloot hij zich aan bij de pas opgerichte zionistische arbeidersbeweging Po'alei Zion waarvan de ideeën hem als oud-Bundist en overtuigd sociaal-revolutionair zeer aanspraken.
In 1909 emigreerde Brenner naar Palestina.

Als schrijver had Brenner in Rusland al naam gemaakt en was ook in Londen als zodanig actief. Eenmaal in Palestina beschreef hij in kritische analyses en journalistieke stukken de realiteit van zijn nieuwe vaderland. Hij realiseerde zich dat taal de grote verbindende factor zou moeten zijn om de zionisten te verenigen. Hij stond in hoog aanzien bij de intellectuelen onder de nieuwe immigranten die in het eerste decennium van de twintigste eeuw naar Erets Jisraeel waren gekomen. Zij deelden met hem een kritische houding ten opzichte van het door rabbijnen bepaalde Joodse leven in de diaspora die verstikkend had gewerkt op de Joodse creativiteit. Een open, seculiere Joodse identiteit was in zijn visie wat Palestina nodig had, en die mening verwoordde hij in talrijke artikelen, toneelstukken en romans.

Wil je meer weten over leven en werk van de man die zich in Palestina ontwikkelde tot eminent schrijver, criticus en cultureel icoon van het Joodse en zionistische culturele milieu en naamgever werd van de belangrijkste Israëlische literatuurprijs?
Meld je aan voor de lezing op woensdag 1 februari.

Nieuwsbrief

Volg ons en blijf op de hoogte! Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief en wij zorgen dat je niks mist.

Bekijk nieuws overzicht

Doneren

Crescas kan niet zonder jouw steun. Met elke donatie, hoe klein ook, steun je onze activiteiten en zorg je dat wij nog meer voor Joods Nederland kunnen betekenen.