Brenner: Jood zijn zonder Jodendom

'New insights in Zionism' is meer dan een reeks lezingen waarin je kennis maakt met het ontstaan van het zionisme.
De serie geeft inzicht in het debat dat binnen het jodendom speelde, en nog steeds speelt, over het vormen van een onafhankelijk Joods bestaan.

Tijdens deze zes bijeenkomsten maak je kennis met verschillende standpunten van Joden die het zionisme hebben vormgegeven, hun literaire werk en de oplossingen die ze hebben aangeboden voor vele vragen die binnen het jodendom speelden: hebben Joden een politiek thuisland nodig? Onder welke omstandigheden zijn Joden daar veiliger? Wat moeten ze hiervoor doen? en welke overtuiging is ervoor nodig?

De zesde en laatste lezing is deze serie is gewijd aan Yosef Haim Brenner (1881-1921); pionier, socialist en schrijver, die zowel een toegewijd zionist was als een vurig kriticus van het Joodse leven, de Joodse religie en het zionisme zelf.

Zijn publicatie 'The Spectre of Shemad' (conversion) geeft inzicht in de vragen die Brenner mee worstelde. Daarin formuleert hij de kwesties zo scherp dat ze tot op vandaag de dag brandend aanwezig zijn in het Joodse leven. Brenner heeft met zijn ascetische levensstijl en zijn moed om tegen conventies in te gaan een reputatie opgebouwd. 'Niettemin' en 'het recht om te schreeuwen' zijn voorbeelden van zijn unieke kenmerkende uitspraken waarmee hij zijn betogen kracht bijzette.

Deze kenmerken, samen met zijn tragische dood tijdens de rellen van 1921, creëerden een aura om Brenner dat hem tot een welhaast legendarische figuur maakte in de geschiedenis van de literatuur en cultuur van het land Israël.

De lezing is in het Engels.

Brenner Achad Haam debate

Wachtlijst / belangstelling opgeven

De inschrijving voor deze cursus is helaas gesloten vanwege het maximale aantal deelnemers. Wilt u graag op de wachtlijst staan of uw belangstelling doorgeven, vul dan onderstaand formulier in. Mocht er alsnog een plekje vrijkomen zullen wij u uiteraard op de hoogte stellen. Bij veel belangstelling zullen wij extra cursus-editie's overwegen!

Doneren

Crescas kan niet zonder jouw steun. Met elke donatie, hoe klein ook, steun je onze activiteiten en zorg je dat wij nog meer voor Joods Nederland kunnen betekenen.