Bij het overlijden van A.B. Yehoshua

Een fenomenale schrijver met enorme diepgang en helderheid is niet meer

Gepubliceerd op: 14 juni 2022

De Israëlische schrijver Abraham B. (A.B.) Yehoshua is dinsdag 14 juni overleden na een jarenlange strijd tegen kanker.

Romanschrijver, activist, toneelschrijver en essayist Yehoshua werd beschouwd als een van de belangrijkste en invloedrijkste auteurs van Israël.

Yehoshua werd in 1936 in Jeruzalem geboren in een Grieks-Joodse familie uit Saloniki. Hij diende als parachutist in het Israëlische leger, en ging na zijn diensttijd literatuur studeren aan de Hebreeuwse Universiteit van Jeruzalem.
Zijn eerste boek liet lang op zich wachten: in 1962 verscheen Mot Hazaken (De dood van de oude man) en met elk volgend boek profileerde hij zich meer en meer als prominente figuur in de generatie Israëlische schrijvers die in de tweede helft van de twintigste eeuw hun stem lieten horen en kritiek en protest niet schuwden.

In 1977 publiceerde hij zijn eerste roman The Lover, in 1996 als De minnaar in het Nederlands verschenen. Sindsdien zouden vele boeken volgen - De figurante (2017) en De tunnel zijn de laatste titels die in het Nederlands werden vertaald.
Yehoshua won vele literaire prijzen, waaronder de prestigieuze Israël Prijs (1995) en zelfs tweemaal de National Jewish Book Award, in 1990 voor Five Seasons en in 1993 voor Mr. Mani. In 2005 werd hij genomineerd voor de Man Booker Prize voor zijn gehele oeuvre.

Hilde Pach schrijft op haar blog mooie woorden over de overledene, die ze "een reus uit de Israëlische literatuur" noemt.

"Van 'de drie musketiers', zoals A.B. Yehoshua, Amos Oz en David Grossman elkaar noemden, is alleen Grossman, die iets jonger is dan de andere twee, nog onder ons. Het heengaan van de andere twee is een echt verlies voor de Israëlische literatuur, voor de stemmen voor vrede, en voor de mensheid", aldus Eva van Sonderen op haar Facebookpagina.

Nieuwsbrief

Volg ons en blijf op de hoogte! Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief en wij zorgen dat je niks mist.

Bekijk nieuws overzicht

Doneren

Crescas kan niet zonder jouw steun. Met elke donatie, hoe klein ook, steun je onze activiteiten en zorg je dat wij nog meer voor Joods Nederland kunnen betekenen.