De tunnel

Gepubliceerd op: 13 januari 2022

De tunnel

Avraham B. Yehoshua

Amsterdam: Wereldbibliotheek, 2021
Aantal blz.: 348
ISBN: 9789028451155

Ook als e-book verkrijgbaar
Vertaald door: Kees Meiling
Oorsponkelijke titel: Haminhara

Zvi Luria is een gepensioneerde ingenieur die zijn leven lang wegen en tunnels heeft aangelegd. Wanneer bij hem beginnende dementie wordt geconstateerd, weet zijn vrouw te regelen dat zijn opvolger bij de overheidsinstelling voor wegenbouw, Asaël Maimoni, hem als onbezoldigd assistent aanneemt. Door zijn brein actief te houden hoopt ze zijn dementie te vertragen.
Asaël werkt aan een geheim militair project: de aanleg van een weg in de Negevwoestijn. Op het uitgetekende traject blijkt op een heuvel tussen oude Nabatese ruïnes echter een Palestijnse familie te bivakkeren, die onder bescherming staat van de raadselachtige archeoloog Sjibbolet. Asaël en Sjibbolet willen, allebei om persoonlijke redenen, een tunnel aanleggen waardoor de heuvel gespaard kan blijven. Het is aan Zvi om dit voor elkaar te krijgen.

Avraham Yehoshua (1936), algemeen bekend als A.B. Yehoshua, studeerde Hebreeuwse literatuur en filosofie aan de Hebreeuwse Universiteit in Jeruzalem. Hij gaf les op middelbare scholen en universiteiten en was van 1963 tot 1967 in Parijs werkzaam. Hij is professor literatuur aan de Universiteit van Haifa. A.B. Yehoshua is vooral bekend als romanschrijver en toneelschrijver, en behoort tot de internationaal meest erkende Israëlische auteurs.

The New York Times omschrijft Yehoshua als "een soort Israëlische Faulkner" en noemt hem een romanschrijver met een bijzondere gave om de stemming van het hedendaagse Israël vast te leggen. In 2005 werd hij in een opiniepeiling van de Israëlische nieuwswebsite Yediot Ahronot uitgeroepen tot de "77ste grootste Israëli aller tijden."

Bekijk hier ons gerelateerde cursus aanbod

Salomon Bouman Item in samenwerking met Genootschap voor de Joodse Wetenschap in Nederland. Het Genootschap voor de Joodse Wetenschap in Nederland is opgericht in 1919 in navolging van soortgelijke genootschappen in het buitenland, die voortkwamen uit de traditie van de Wissenschaft des Judentums. Van oudsher organiseert het genootschap lezingen waarin joodse wetenschap in de ruime zin van het woord centraal staat. Er worden lezingen gehouden over joodse cultuur, religie, geschiedenis, literatuur, medische onderwerpen, fysica, filosofie, muziek, of een combinatie daarvan. Het genootschap organiseert 6 à 7 lezingen per jaar. Deze worden altijd op zondag gehouden. De contributie bedraagt € 25 per jaar. meer informatie: genootschapjoodsewetenschap.nl
Demografische veranderingen in Israel

In zijn lezing legt Salomon Bouman de nadruk op de grote veranderingen in Israël in de jaren voor en na de oorlog van 1967. Hij belicht het belang van die oorlog voor de diaspora en met name voor de...

Nieuwsbrief

Volg ons en blijf op de hoogte! Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief en wij zorgen dat je niks mist.

Bekijk nieuws overzicht

Doneren

Crescas kan niet zonder jouw steun. Met elke donatie, hoe klein ook, steun je onze activiteiten en zorg je dat wij nog meer voor Joods Nederland kunnen betekenen.