Mis het niet: Rachel Meijler in gesprek met Yaacov Agam

Gepubliceerd op: 14 december 2023

Yaacov Agam, in 1928 geboren in Israël als Jacob Gipstein, is een van Israëls beroemdste kunstenaars. Zijn kleurrijke werken behoren tot de kinetische stroming. Beweging, licht en geluid moeten de kijker tot grote betrokkenheid aanzetten.

Agams vader houdt zich als rabbijn bezig met meditatie en spiritualiteit, onder meer vanuit de kabbala. Hij heeft grote invloed op zijn zoon, die hij zelf les geeft in plaats van hem naar school te sturen.

In 1946 gaat Yaacov studeren aan de Bezalel Academy of Arts and Design in Jeruzalem, waar hij ook Bauhaus docent Mordechai Ardon ontmoet. Die stimuleert hem om zijn studie vanaf 1949 voort te zetten aan de Kunstnijverheidsschool in Zürich. Daar stort hij zich ook op kunstgeschiedenis en muziekcompositie.

Siegfried Giedion laat hem kennismaken met ruimte, tijd en architectuur. Hij stimuleert Agam om te vertrekken naar het Illinois Institute of Technology.

Fire and Water Fountain op het Dizengoff Plein in Tel Aviv. Foto: By SilviaMollova - Own work, CC BY-SA 3.0.

Internationale faam
Na een reis door Italië belandt Agam uiteindelijk in 1951 in Parijs, waar hij zijn eerste kinetische kunstwerken bouwt en schilderijen maakt. Zijn werk krijgt al snel internationale faam.

Inmiddels staan zijn objecten over de hele wereld, waaronder ook in Israël, dat een heel museum aan hem heeft gewijd. Het Yaakov Agam Museum of Art is, net als zijn kunstwerken, een populaire bestemming bij kunstliefhebbers en een niet te missen blikvanger in zijn woonplaats Rishon LeZion, vlakbij Tel Aviv.

Met galeriehouder Rachel Meijler verkennen we het leven en werk van Yaacov Agam, van zijn vroege jaren tot zijn revolutionaire bijdragen aan de kunstwereld. Ze interviewt de kunstenaar zelf en je kunt zijn meesterwerken van dichtbij bekijken, terwijl Meijler zijn fascinerende creatieve proces en artistieke evolutie belicht.

Op 11 januari is het al zo ver. Aanmelden voor dit bijzondere gesprek met Yaacov Agam kan op de website van Crescas. De voertaal van het interview is Engels.

Deze lezing wordt gehouden in het kader van de jaarlijkse Leo Levie-lezing.

Nieuwsbrief

Volg ons en blijf op de hoogte! Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief en wij zorgen dat je niks mist.

Bekijk nieuws overzicht

Doneren

Crescas kan niet zonder jouw steun. Met elke donatie, hoe klein ook, steun je onze activiteiten en zorg je dat wij nog meer voor Joods Nederland kunnen betekenen.