Rachel Meijler in gesprek met Yaacov Agam

Leo Levie lezing

Loading...
Datum
donderdag 11 januari '24
Tijd
19:30 - 20:30
Lokatie
Online
Kosten
€ 17,50
Inschrijven voor deze editie is helaas niet meer / nog niet mogelijk.
Wachtlijst / belangstelling doorgeven

Galeriehouder Rachel Meijler interviewt en belicht de wereldberoemde Israëlische kunstenaar Yaacov Agam.

Yaacov Agam, in 1928 geboren in Israël als Jacob Gipstein, is een van Israëls beroemdste kunstenaars. Zijn kleurrijke werken behoren tot de kinetische stroming. Beweging, licht en geluid moeten de kijker tot grote betrokkenheid aanzetten.

Agam's vader hield zich als rabbijn bezig met meditatie en spiritualiteit, onder meer vanuit de kabbala. Hij had grote invloed op zijn zoon, die hij zelf les gaf in plaats van hem naar school te sturen. In 1946 gaat Yaacov aan de Bezalel Academy of Arts and Design in Jeruzalem studeren, waar hij ook Bauhaus docent Mordechai Ardon ontmoet. Die stimuleert hem om zijn studie vanaf 1949 voort te zetten aan de Kunstnijverheidsschool in Zürich. Daar stort hij zich ook op kunstgeschiedenis en muziekcompositie. Siegfried Giedion laat hem kennismaken met ruimte, tijd en architectuur. Hij stimuleert Agam om te vertrekken naar het Illinois Institute of Technology.
Na een reis door Italië belandt hij uiteindelijk in 1951 in Parijs, waar hij zijn eerste kinetische kunstwerken bouwt en schilderijen maakt. Zijn werk krijgt al snel internationale faam.
Inmiddels staan zijn objecten over de hele wereld, waaronder ook in Israël, dat een heel museum aan hem heeft gewijd.

Met galeriehouder Rachel Meijler (Bruno Gallery, Hobbemastraat 5, Amsterdam) verkennen we het leven en werk van Yaacov Agam, van zijn vroege jaren tot zijn revolutionaire bijdragen aan de kunstwereld. Ze interviewt de kunstenaar zelf en je kan meesterwerken van dichtbij bekijken, terwijl Meijler zijn fascinerende creatieve proces en artistieke evolutie belicht.

Ontdek de inspiratie achter Agams kinetische kunstwerken en leer hoe hij speelt met beweging, kleur en perceptie om betoverende ervaringen te creëren. Ook de invloed van zijn werk op de kunstgeschiedenis en de bredere samenleving komen aan bod, evenals de hedendaagse kunstenaars die hij inspireerde.

Deze lezing wordt gehouden in het kader van de jaarlijkse Leo Levie-lezing.

Wachtlijst / belangstelling opgeven

De inschrijving voor deze cursus is helaas gesloten vanwege het maximale aantal deelnemers. Wil je graag op de wachtlijst staan of je belangstelling doorgeven, vul dan onderstaand formulier in. Mocht er alsnog een plekje vrijkomen zullen wij je uiteraard op de hoogte stellen. Bij veel belangstelling zullen wij extra cursus-editie's overwegen!

Doneren

Crescas kan niet zonder jouw steun. Met elke donatie, hoe klein ook, steun je onze activiteiten en zorg je dat wij nog meer voor Joods Nederland kunnen betekenen.