Kunst in antieke synagoges

De verhalen en achtergronden van vroege vloermozaïeken in Israël

Gepubliceerd op: 15 september 2022

In tal van in Israël opgegraven synagoges werden prachtige vloermozaïeken aangetroffen. Veel van de voorstellingen zijn onmiskenbaar Joods en/of zijn illustraties van verhalen uit de Bijbel, maar de invloed van de klassieke Grieks-Romeinse beeldtaal is ook onmiskenbaar.

In haar lezing Kunst in antieke synagoges vertelt Diklah Zohar waarom de makers van de mozaïeken juist bepaalde verhalen kozen om de synagoges mee te versieren. Zegt dat iets over het jodendom in de periode waarin ze werden gemaakt?

Item in samenwerking met Genootschap voor de Joodse Wetenschap in Nederland.

Het Genootschap voor de Joodse Wetenschap in Nederland is opgericht in 1919 in navolging van soortgelijke genootschappen in het buitenland, die voortkwamen uit de traditie van de Wissenschaft des Judentums. Van oudsher organiseert het genootschap lezingen waarin joodse wetenschap in de ruime zin van het woord centraal staat. Er worden lezingen gehouden over joodse cultuur, religie, geschiedenis, literatuur, medische onderwerpen, fysica, filosofie, muziek, of een combinatie daarvan. Het genootschap organiseert 6 à 7 lezingen per jaar. Deze worden altijd op zondag gehouden. De contributie bedraagt € 25 per jaar.

meer informatie: genootschapjoodsewetenschap.nl
Logo samenwerking 'Genootschap voor de Joodse Wetenschap in Nederland'

Nieuwsbrief

Volg ons en blijf op de hoogte! Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief en wij zorgen dat je niks mist.

Bekijk nieuws overzicht

Doneren

Crescas kan niet zonder jouw steun. Met elke donatie, hoe klein ook, steun je onze activiteiten en zorg je dat wij nog meer voor Joods Nederland kunnen betekenen.