Iconic figures: art or a caricature? Amit Shimoni and Rachel Meijler in an art talk

Een gesprek tussen de kunstenaar en de Nederlandse kunstkenner en galeriehouder Rachel Meijler

Gepubliceerd op: 24 maart 2022

Amit Shimoni (1987) heeft zijn naam in de kunstwereld gevestigd met zijn project HIPSTORY, een nog steeds groeiende verzameling cartoonachtige portretten van belangrijke figuren die in Israël en in de hele wereld hun plaats in de geschiedenis hebben gekregen. Zijn werk is inmiddels wereldberoemd en stond onder meer op de covers van *The New York Times* en de *New York Observer* en kreeg al veel media-aandacht in onder meer *The Guardian*, het Duitse *Stern*, *Wired Magazine*, *Vice*, *Entertainment Weekly* en Comedy Central.

HIPSTORY is 'uit nood geboren', zou je kunnen zeggen: tijdens zijn studie aan de Academie voor Kunst en Design had Shimoni zijn eindopdracht niet klaar, en werkte zo snel hij kon zijn al bestaande concept voor HIPSTORY uit. Hij studeerde af met het portret van David Ben-Goerion, en bleek - wat hij toen niet kon vermoeden - daarmee een internationaal verstaanbare beeldtaal te hebben gecreëerd.

Shimoni is een man van een missie: in een wereld die steeds meer gepolariseerd raakt, zet hij zijn creativiteit in om mensen met elkaar te te verbinden door figuren uit het verleden en het heden die positief inspireren in plaats van verdelen in zijn super expressieve beeldtaal onder de aandacht te brengen.

Vier historische zionisten op Abbey Road

Ook Vladimir Poetin onderging de Shimon-behandeling. 

"Ik heb me vaak afgevraagd wat het verschil is tussen mijn generatie en de grote leiders uit de moderne geschiedenis. Wat geloofden ze, hoe dachten ze en wat motiveerde hen om veranderingen in gang te zetten? Zo anders dan mijn nogal egocentrische generatie die naar mijn mening constant op jacht is naar zelfexpressie in mode, stijl en trends en weinig wil weten van wat in de maatschappij in de brede zin van het woord een rol speelt.
Ik wilde met HIPSTORY de grote leiders van de moderne geschiedenis, door ze in een ander tijdperk en een andere culturele context te plaatsen, als het ware een nieuw leven geven. Zodat we erover gaan nadenken."

Als je nieuwsgierig bent om Amit Shimoni zelf over zijn werk en zijn ideeën te horen praten: meld je dan aan voor de live art talk met hem op zondag 12 mei!
Het gesprek zal worden gevoerd in het Engels.

Nieuwsbrief

Volg ons en blijf op de hoogte! Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief en wij zorgen dat je niks mist.

Bekijk nieuws overzicht

Doneren

Crescas kan niet zonder jouw steun. Met elke donatie, hoe klein ook, steun je onze activiteiten en zorg je dat wij nog meer voor Joods Nederland kunnen betekenen.