Who By Fire

Leonard Cohen in the Sinai

Gepubliceerd op: 22 september 2022

Who By Fire
Leonard Cohen in the Sinai

Matti Friedman

New York: Spiegel & Grau, 2022
Aantal blz.: 224
ISBN: 9781954118072

Toen dichter en zanger Leonard Cohen, 39 jaar oud, beroemd, ongelukkig en creatief op dood spoor, op Jom Kipoer 1973 het bericht kreeg over de Egyptische aanval op Israël, besloot hij zijn rustige bestaan op het Griekse eiland Hydra te verruilen voor de chaos en het bloedvergieten in de Sinaïwoestijn. Gewapend met niet meer dan zijn gitaar en in gezelschap van enkele lokale muzikanten trok Cohen langs het front en ontmoette daar honderden jonge dienstplichtige mannen en vrouwen op het moeilijkste moment van hun leven.
Zij die het overleefden hebben hun ervaringen nooit kunnen vergeten.
Cohen, op wie de oorlog een blijvend effect zou hebben, keerde terug naar Hydra en naar zijn gezin, kreeg een tweede kind en bracht een van de beste albums uit zijn carrière uit.

In Who by Fire doet journalist Matti Friedman op basis van niet eerder gepubliceerde teksten en originele reportages verslag van Cohens verblijf in de Sinaï. Het boek geeft een meeslepend, kaleidoscopisch beeld van een ingrijpende periode in de geschiedenis, van een musicus op een kruispunt in zijn leven én van een jong land in oorlog.


The Washington Post schreef een lovende recensie van Who By Fire op 15 april 2022 in In 1973, Leonard Cohen hated his life. Then he went to a war zone

Op 6 juni 2022 sprak journalist Russ Roberts voor The Economist met Matti Friedman over Who By Fire. Dat gesprek werd opgenomen en is hieronder terug te kijken.

Matti Friedman (1977) werd geboren in Toronto en ging op alija in 1995. In 1996 volgde zijn familie. Zijn debuut was The Aleppo Codex: A True Story of Obsession, Faith and the Pursuit of an Ancient Bible (2012), waarvoor hij werd bekroond met de Sami Rohr Prize fot Jewish Litgerature. In 2016 verscheen  Pumpkinflowers: A Soldier's Story of a Forgotten War, waarin Friedman zijn eigen ervaringen als soldaat in het Israëlische leger beschrijft tijdens zijn inzet in Zuid-Libanon, in 2019 gevolgd door Spies of No Country: Secret Lives at the Birth of Israel.
Friedman schrijft voor The New York Times en als columnist voor Tablet Magazine.

Matti Friedman on Leonard Cohen and the Yom Kippur War

Bekijk hier ons gerelateerde cursus aanbod

Salomon Bouman Item in samenwerking met Genootschap voor de Joodse Wetenschap in Nederland. Het Genootschap voor de Joodse Wetenschap in Nederland is opgericht in 1919 in navolging van soortgelijke genootschappen in het buitenland, die voortkwamen uit de traditie van de Wissenschaft des Judentums. Van oudsher organiseert het genootschap lezingen waarin joodse wetenschap in de ruime zin van het woord centraal staat. Er worden lezingen gehouden over joodse cultuur, religie, geschiedenis, literatuur, medische onderwerpen, fysica, filosofie, muziek, of een combinatie daarvan. Het genootschap organiseert 6 à 7 lezingen per jaar. Deze worden altijd op zondag gehouden. De contributie bedraagt € 25 per jaar. meer informatie: genootschapjoodsewetenschap.nl
Demografische veranderingen in Israel

In zijn lezing legt Salomon Bouman de nadruk op de grote veranderingen in Israël in de jaren voor en na de oorlog van 1967. Hij belicht het belang van die oorlog voor de diaspora en met name voor de...

Nieuwsbrief

Volg ons en blijf op de hoogte! Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief en wij zorgen dat je niks mist.

Bekijk nieuws overzicht

Doneren

Crescas kan niet zonder jouw steun. Met elke donatie, hoe klein ook, steun je onze activiteiten en zorg je dat wij nog meer voor Joods Nederland kunnen betekenen.