Boeken en ander nieuws voor lezers en boekenwurmen

Gepubliceerd op: 22 oktober 2020

Hotel Schiller
Geschiedenis van een hotel en zijn kleurrijke gasten tijdens de bruisende interbellumjaren

Marjolein Bierens

Amsterdam: Meulenhoff, 2020
Aantal blz.: 368
ISBN: 9789029093446

Het roemruchte Hotel Schiller aan het Amsterdamse Rembrandtplein was tussen de twee wereldoorlogen een bruisende ontmoetingsplek voor beroemde schilders, toneelspelers en andere kunstenaars. Louis Davids, Fien de la Mar, George Hendrik Breitner en vele anderen vonden hier hun stek.
Gevluchte artiesten uit Duitsland en Joden vonden er in de aanloop naar de Tweede Wereldoorlog onderdak. Tijdens de bezetting bevolkte de Wehrmacht het hotel. Na de bevrijding verschenen de Canadezen.
In de jaren nadien verloor het hotel langzaam zijn grandeur.

Hotel Schiller beschrijft de opkomst, de bloei en het verval van het hotel, waar niet alleen gasten maar ook de vaderlandse en Europese geschiedenis hun intrek namen. Hotel Schiller is een bijzonder en waargebeurd verhaal én een wervelende reis naar vervlogen tijden.

Marjolein Bierens studeerde Dramaturgie en Sociale Wetenschappen in Leiden en bezocht de Theaterschool in Amsterdam. Ze werkt als schrijfster/regisseur voor uiteenlopende media als toneel, radio, film en opera. Hotel Schiller had al eerder haar warme belangstelling: in 2018 verscheen de achtdelige VPRO radiodramaserie Hotel Schiller, die door Marjolein werd geschreven en geregisseerd. Veel van dat materiaal is nu verwerkt tot het boek Hotel Schiller.

Ons huis
Op zoek naar een Joodse familie in Tilburg

Arnoud-Jan Bijsterveld

Hilversum: Uitgeverij Verloren, 2020
Aantal blz.: 480
ISBN: 9789087048716

Dit boek begint en eindigt met een riant huis in een mooie straat in Tilburg. Nadat de auteur en zijn echtgenoot het pand in 2000 hadden gekocht, ontdekte hij dat het Joodse echtpaar Hans en Bertha Polak-Cohen het in 1928 hadden gebouwd. Toen de geschiedenis van hun gezin langzaam boven water kwam, bleek er een tragisch verhaal met het huis verbonden te zijn: het verhaal van Bertram Polak, de zoon van het echtpaar. Bertrams familieleden vluchtten in mei 1940 naar Engeland, Bertram bleef achter. In december 1941 probeerde ook hij met drie vrienden naar Engeland te ontsnappen, maar hij werd verraden en uiteindelijk op 17 augustus 1942 in Auschwitz vermoord.

Ons huis vertelt deze geschiedenis en laat zien wat er gebeurt tijdens het achterhalen van het traumatische verleden, niet alleen in de levens van de volgende generaties van de familie Polak, maar ook met de schrijver zelf.

Arnoud-Jan Bijsterveld is hoogleraar Cultuur in Brabant aan Tilburg University.

De wondergrijsaard
Portret van Harry Mulisch

Onno Blom

Amsterdam: De Bezige Bij, 2020
Aantal blz.: 144
ISBN: 9789403112817

"Ik zal een wondergrijsaard zijn, let maar eens op", schreef Harry Mulisch in Het ironische van de ironie. Zijn voorspelling kwam uit. De ontdekking van de hemel, zijn magnum opus, verscheen toen hij de 65 al was gepasseerd en daarna publiceerde hij nog de duizelingwekkende romans De procedure en Siegfried, waarvan de laatste regel voorspellend bleek voor zijn oeuvre: "Daarna niets meer." Over het onvermijdelijke maakte Mulisch zich niet druk. "Dat ik dood kan gaan, moet eerst nog maar eens bewezen worden", zei hij daarover. Inmiddels is het bewijs geleverd.
In De wondergrijsaard portretteert Onno Blom de grote schrijver in zijn laatste jaren. Blom baseert zich daarbij op de vele notities die hij maakte van zijn gesprekken met Mulisch, in wiens werkkamer hij wekenlang bivakkeerde toen hij aan Zijn getijdenboek (2002) werkte. De twee bleven elkaar geregeld zien en spreken, tot het einde toe. Daarnaast sprak Blom uitgebreid met Mulisch’ vrienden, naasten en familie voor dit portret van de kunstenaar als oude man.

Onno Blom (1969) studeerde in 1994 cum laude af in de Nederlandse taal- en letterkunde en Culturele Studies. Na een aantal jaren te hebben gewerkt als literair redacteur bij het dagblad Trouw en korte tijd als hoofdredacteur van uitgeverij Prometheus Bert Bakker en adjunct-directeur van De Bezige Bij, is hij nu werkzaam als freelance journalist en literair criticus.

  • Op 25 oktober wordt de winnaar van de Libris Geschiedenis Prijs 2020 bekendgemaakt tijdens een speciale live-uitzending van het radioprogramma OVT (NPO Radio 1, 10.00-12.00). Bekijk zelf welke boeken op de shortlist staan.

  • Roxane van Iperen is met haar bestseller 't Hooge Nest een van de zes genomineerden voor de NS Publieksprijs 2020. De andere genomineerden zijn: Herman Finkers (De cursus 'Omgaan met teleurstellingen' gaat wederom niet door), Astrid Holleeder (Familiegeheimen), Edwin Schoon (BASTA), Geert Mak (Grote verwachtingen) en Rutger Bregman (De meeste mensen deugen). Je kunt ook stemmen op een ander boek naar keuze. Het is daarom alsnog mogelijk dat een andere titel de prijs wint.

  • De Nederlandse auteur Gideon Samson is met Zeb. (2018) genomineerd voor de Astrid Lindgren Memorial Award 2021. Het boek (bestemd voor 9+) werd in 2019 al bekroond met de Gouden Griffel voor de schrijver en een Zilveren Penseel voor illustrator Joren Joshua. "Steeds is de afwijking van de realiteit voer voor een hyperorigineel, oergeestig verhaal. De elf strak geschreven hoofdstukken lopen moeiteloos in elkaar over en vallen in een machtig raamwerk wonderwel ineen. Hoe bizar het ook wordt, Samson slaagt erin om zonder verklaring, oordeel, of nodeloze uitleg te vertellen. Hij beschrijft slechts de gekte, en die werkt verslavend."

  • De podcasterie Met Groenteman in de kast heeft in Covid-19 tijd een andere naam: Met Groenteman in het nieuwe normaal. Voor afl. 27 sprak hij met illustrator Guida Joseph.

  • Op vrijdag 30 oktober verschijnt Ons huis. Op zoek naar een Joodse familie in Tilburg. Het boek wordt in kleine kring gepresenteerd in de LocHal in Tilburg. Het eerste exemplaar zal in ontvangst worden genomen door Ernst Hirsch Ballin en aan enkele nabestaanden.
    Je kunt meekijken via de livestream op YouTube, vanaf 16.15 uur.

  • Via bovenstaande livestream link kun je op vrijdag 30 oktober om 14.30 uur ook de boekpresentatie bijwonen van Tussenstation Cosel, Joodse mannen uit West-Europa naar dwangarbeiderskampen in Silezië, 1942-1945.

Nieuwsbrief

Volg ons en blijf op de hoogte! Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief en wij zorgen dat je niks mist.

Bekijk nieuws overzicht

Doneren

Crescas kan niet zonder jouw steun. Met elke donatie, hoe klein ook, steun je onze activiteiten en zorg je dat wij nog meer voor Joods Nederland kunnen betekenen.