'’t Hooge Nest' - Roxanne van Iperen

Hoe een Gooise villa uitgroeide tot een van de grootste onderduikadressen van Nederland en een symbool van verzet werd.

Gepubliceerd op: 27 september 2019

’t Hooge Nest

Roxanne van Iperen

Amsterdam: Lebowski, 2018
Aantal blz.: 384
ISBN: 9789048841783

Ook als e-book verkrijgbaar

Van Iperen woont met haar familie in villa 't Hooge Nest in 't Gooi. Wat ze niet wist: dat haar woonhuis tijdens de Tweede Wereldoorlog heeft gefunctioneerd als onderduikvilla, van waaruit twee Joodse jonge vrouwen actie ondernamen tegen de bezetter en dat pal onder de neus van NSB-buren en nazikopstukken.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog bestieren twee Joodse zussen - Janny en Lien Brilleslijper - een van de grootste onderduikadressen in Nederland: 't Hooge Nest, een villa in 't Gooi. Terwijl de laatste Joden in Nederland worden opgejaagd gaat het leven van enkele tientallen onderduikers zo goed en kwaad als het ging door, pal onder de neus van NSB-buren en nazikopstukken. Toch wordt het Nest verraden en de familie Brilleslijper belandt met het laatste transport in Auschwitz, samen met de familie Frank. 't Hooge Nest is een verhaal over moed, verraad en menselijkheid in barbaarse tijden, en brengt een ongekende geschiedenis met kracht tot leven.
Halverwege 1944 wordt de onderduikoperatie opgerold en de betrokkenen door de Jodenjagers van de Colonne Henneicke aan de Duitsers overgedragen. Met het allerlaatste transport uit Westerbork werden ze naar Auschwitz getransporteerd.
Het boek is in meerdere opzichten belangwekkend: het laat zien hoe de bezetter in Nederland de Endlösung uitvoerde, en vooral dat dat ook Joden zich daadwerkelijk hebben verzet.


Roxane van Iperen (1976) is jurist en publicist. Ze schrijft voor o.a. Vrij Nederland, Het Financieele Dagblad, NRC Handelsblad, Het Parool en De Morgen. In 2016 was ze gastcorrespondent Brazilië voor De Correspondent en verscheen haar roman Schuim der aarde, waarmee ze de Hebban Debuutprijs won.

Nieuwsbrief

Volg ons en blijf op de hoogte! Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief en wij zorgen dat je niks mist.

Bekijk nieuws overzicht

Doneren

Crescas kan niet zonder jouw steun. Met elke donatie, hoe klein ook, steun je onze activiteiten en zorg je dat wij nog meer voor Joods Nederland kunnen betekenen.