HaRav Kook: Een geest vervuld van vrijheid

De vierde lezing in de serie New Insights in Zionism gaat over Abraham Isaac - HaRav - Kook.

Gepubliceerd op: 13 januari 2022

Abraham Isaac Kook (1865-1935) was een Joodse mysticus, een fervent zionist en de eerste Asjkenazische opperrabbijn van Palestina.
Zijn voornaamste drijfveer: Joden kunnen hun volledige spirituele potentieel alleen bereiken in Erets Jisraeel, het land Israël. In die zin sluit zijn visie aan op die van Aharon David Gordon, de zionist aan wie we op 19 januari aandacht besteden..
Het grote verschil tussen deze twee bevlogen zionisten zit 'm in de plaats en rol van het religieuze jodendom. Voor HaRav Kook was seculier jodendom niets meer of minder dan een contradictio in terminis. Lastig als je weet dat zijn zionistische voorgangers niet al te veel belang hechtten aan het jodendom als religie.

Kook vestigde zich, na jaren als rabbijn in Oost-Europese gemeentes te hebben gewerkt, in 1904 in Palestina en werd rabbijn in Jaffo. In 1913 leidde hij een delegatie rabbijnen naar de nederzettingen op het platteland om het Joodse religieuze leven daar nieuw leven in te blazen - een actie die hem door de seculiere pioniers niet in dank werd afgenomen.
In 1919 werd Kook benoemd tot Asjkenazisch opperrabbijn, een positie die hij tot het einde van zijn leven zou behouden. Zijn bevlogenheid bracht hem ertoe in 1924 in zijn eigen huis in Nevé Tsedek de Mercaz HaRav jesjiwa op te richten. Kook wilde er een nieuwe curriculum starten waarin traditionele Talmoedstudie zou worden gecombineerd met Joodse filosofie, de Bijbel, Joodse geschiedenis, aardrijkskunde en literatuur.
HaRav Kook werd beschouwd als een autoriteit op het gebied van de halacha (Joodse wetgeving) en was in zijn onwankelbare geloof een van de belangrijkste Torageleerden van zijn generatie, die de uitdaging van de moderne tijd met verve tegemoet trad. De seculiere zionisten waren in zijn ogen ethische mensen die een goddelijk plan van verlossing nastreefden en hij kon grote waardering opbrengen voor hun positieve kwaliteiten, die volgens hem ontbraken bij meer relgieuze zionisten.

De lezing is in het Engels.

Op de cursuspagina vind je twee pdf's met begeleidende teksten.

Nieuwsbrief

Volg ons en blijf op de hoogte! Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief en wij zorgen dat je niks mist.

Bekijk nieuws overzicht

Doneren

Crescas kan niet zonder jouw steun. Met elke donatie, hoe klein ook, steun je onze activiteiten en zorg je dat wij nog meer voor Joods Nederland kunnen betekenen.