Kort nieuws van overal

Onze wekelijkse knipseldienst met min of meer recente of opmerkelijke berichten uit de media

Gepubliceerd op: 20 oktober 2022

Bart Wallet schoof aan bij Nieuwsuur naar aanleiding van de komst van de Britse revisionist David Icke naar Amsterdam. Hij kreeg ruim de tijd om zijn mening te geven. Kijk vanaf 12'40" naar wat Bart te zeggen heeft. Op de website van het actualiteitenprogramma meer over Icke en zijn gevaarlijke complottheorieën. 

De davidsster op het beeld Tolerantie werd zo vaak kapotgemaakt dat alle drie religieuze symbolen zijn verwijderd ...

Joden wonen al meer dan 23 eeuwen in Antakya, in de oudheid bekend als Antiochië. Een davidsster, verstrengeld met een christelijk kruis en een islamitische sikkel zijn samen bijna het logo van de stad geworden. Voor JTA reisde David Klein naar Turkije en hoorde dat van de ooit bloeiende Joodse gemeenschap van Antakya bijna niemand meer over is - de jongste is nu zestig jaar. Het einde lijkt in zicht. Lees meer in On the Turkish-Syrian border, a city’s last Jews watch the ending of an epoch.

De Israëlische actrice Shira Haas gaat een Israëlische superheldin spelen in de film Captain America: New World Order. Ze is pas 27, maar heeft internationaal haar naam al stevig gevestigd met haar rollen in de Netflix-series Shtisel en Unorthodox. Voor die laatste rol kreeg ze een Emmy-nominatie. Meer weten over deze publiekslieveling? Lees op Israel21C: 14 reasons Shira Haas is a superhero on and off screen.

Het Sheba Medical Center in Ramat Gan onderzocht of de cognitieve therapie Inquiry-Based Stress Reduction (ISBR), een methode om negatieve emoties te veranderen door stressvolle gedachtes te onderzoeken, ook zou werken voor jonge vrouwen met een verhoogd risico op borst- en eierstokkanker. De resultaten zijn indrukwekkend, bij de honderd proefpersonen verbeterde de emotionele toestand aanzienlijk.


Lees in No Camels meer over deze opmerkelijke studie in Mindfullness Boosts Wellbeing of Cancer-Risk Women.

My Jewish Learning, een onuitputtelijke bron van kennis over alle denkbare facetten van het jodendom, is begonnen met Recharge, een wekelijkse portie leerzaam leesvoer voor de sjabbat. En wie op sjabbes zijn mail niet opent, kan zich aanmelden voor de printversie van deze nieuwsbrief. Aanmelden gaat eenvoudig op de website van My Jewish Learning.

Wie is de Israëlische politicus Itamar Ben-Gvir, de kahanist die de onderhuidse angsten en drijfveren belichaamt die in het land woelen en woeden. Is hij werkelijk slechts één verkiezing verwijderd van echte politieke macht? Tablet Magazine maakte een portret: The Rise of Itamar Ben-Gvir.

Nieuwsbrief

Volg ons en blijf op de hoogte! Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief en wij zorgen dat je niks mist.

Bekijk nieuws overzicht

Doneren

Crescas kan niet zonder jouw steun. Met elke donatie, hoe klein ook, steun je onze activiteiten en zorg je dat wij nog meer voor Joods Nederland kunnen betekenen.