Kort nieuws van overal

Onze wekelijkse knipseldienst met berichten uit binnen- en buitenland.

Gepubliceerd op: 24 maart 2022

Nu het pand en het huizenblok aan Gabriël Metsustraat 2-6, waar Etty Hillesum haar wereldberoemde dagboeken schreef, tot gemeentelijk monument zijn bestempeld, is het ook tijd dat de stad Amsterdam meer aandacht gaat besteden aan deze schrijfster en haar werk. Ondanks dat zij wereldwijd veel wordt gelezen en geliefd is, is Etty Hillesum in haar woonplaats Amsterdam onvoldoende bekend en erkend als belangrijke Joodse dagboekschrijfster over de Sjoa. "En nu nog een brug, straat of school", meenden Lotte Bergen, voorzitter van de Stichting Etty Hillesum Huis, prof. dr. Klaas A.D. Smelik, oprichter van het Etty Hillesum Onderzoekscentrum, en Amsterdamse buurtgenoot Annemieke Bieringa. Op initiatief van de laatste werd in oktober 2021 bij de Adviesraad Naamgeving Openbare Ruimten (ANOR) een aanvraag ingediend om brug 409 over het Noorder Amstelkanaal te hernoemen tot Etty Hillesumbrug. Het verzoek werd positief ontvangen door de ANOR en werd op 22 maart 2022 ook door B&W goedgekeurd. De precieze datum waarop de brug zal worden omgedoopt zal nog bekend worden gemaakt.

Waarom een brug? En waarom brug 409? Etty schrijft: "We wonen niet onder hetzelfde dak. Ik ben van hem gescheiden door 5 straten, één hele lange en 4 kleinere, door een brug en door een gracht.” (Het Verzameld Werk, 336; Zaterdagochtend (4 April 1942)).
Etty schetste in haar dagboek de afstand die zij letterlijk moest overbruggen om naar haar geliefde, psychochiroloog Julius Spier, te fietsen. Met dit gegeven voor ogen zijn Lotte, Klaas en Annemieke Etty's fietsroute door de straten van Amsterdam Zuid nagegaan en kwamen halverwege uit bij brug 409 over het Noorder Amstelkanaal. Precies tussen de woonhuizen van de geliefden ligt deze brug op 1,1 km afstand van Etty's huis in de Gabriël Metsustraat en dat van Julius Spier in de Courbetstraat.

"Hoe mooi is het om Etty Hillesum, die bij leven altijd een brugfunctie wilde vervullen door te verzoenen en te verbinden, hiermee te eren en deze brug, die halverwege haar en haar geliefde stond, haar naam te geven", schrijft Klaas Smelik in zijn bericht op Facebook.

Madeleine Albright, voormalig minister van Buitenlandse Zaken van de Verenigde Staten, is in de ochtend van woensdag 23 maart op 84-jarige leeftijd overleden. Wereldwijd belichten de media haar betekenis op het vlak van de internationale politiek. Ze was de eerste vrouw in de geschiedenis van de VS die werd aangesteld als Secretary of State.

Albright bekleedde deze functie van 1997 tot 2001 en had in die periode grote invloed op het Amerikaanse buitenlandbeleid met betrekking tot Bosnië-Herzegovina en het Midden-Oosten.

Albrights Joodse afkomst wordt overal wel genoemd, maar Unpacked belicht in Madeleine Albright’s secret Jewish heritage juist dit aspect van haar biografie.

In Tablet Magazine de long-read The Highest Flights of the Ukrainian Soul, de vertaling van een essay van Ze'ev Jabotinsky uit 1911, dat hij schreef bij gelegenheid van de vijftigste sterfdag van de Oekraïense dichter en schrijver Taras Sjevtsjenko (1841-1861).
Jabotinsky, in die tijd een briljant journalist uit Odessa, wijst er met zijn kenmerkende sarcasme op dat veel Russische lezers van Sjevtsjenko niet in staat waren te begrijpen waarom Sjevtsjenko koppig vasthield aan het schrijven in het Oekraïens, terwijl hij het Russisch uitstekend beheerste. Jabotinsky is van mening dat Sjevtsjenko's werk een krachtige uiting is van het verlangen van de Oekraïners om niet Russisch te zijn.

En dat is geen bevlieging maar een oogverblindende realiteit, zegt Jabotinsky, en een krachtige expressie van een eeuwenoude, rijke en levensbevestigende nationale geest. De Russen en vooral de liberale Russische intelligentsia (waartoe ook hijzelf behoorde) moeten deze realiteit onder ogen zien.
Nu Poetins troepen Marioepol belegeren, Charkiv bombarderen en demonstranten in Moskou en Sint-Petersburg in de gevangenis worden gegooid terwijl zoveel Russen de officiële leugens over Oekraïense nazi's napraten, zijn Jabotinski's waarschuwingen actueel als nooit tevoren.

Lees het vervolg van dit boeiende betoog op Tablet Magazine.

De geliefde wijsgeer, invloedrijk spiritueel leider en rabbijn Chaim Kanievsky overleed op 18 maart op 94-jarige leeftijd. Zijn begrafenis gaat de geschiedenis in als een van de allergrootste ooit in Israël. Honderdduizenden Israëli's die bij de uitvaart in B'né B'rak aanwezig wilden zijn, veroorzaakten een verkeerschaos in het land. 3000 politieagenten werden ingezet om de bijzetting in goede orde te laten verlopen.

In het artikel 'Unparalleled in his generation’: Rabbi Kanievsky laid to rest in massive funeral belicht Times of Israel de betekenis van deze religieuze leider.

De nieuwste versie van een camera die van verre door muren kan 'kijken', werd ontwikkeld door het Israëlische bedrijf Camero. Op vijftig meter afstand kan de camera voorwerpen en zelfs oppervlakkige ademhaling van een mens waarnemen. De nieuwe technologie verandert nu al de manier waarop veiligheidsdiensten, politie en militairen terreuraanslagen, drugsinvallen, zoek- en reddingsoperaties en de algemene veiligheid aanpakken. 

The Jerusalem Post kijkt door de ogen van jonge Oekraïense vluchtelingen naar hoe zij de oorlog waarnemen en hun ervaringen in tekeningen weergeven. De politiek komt niet aan de orde, maar wel de gruwelijke werkelijkheid zoals zij die van heel dichtbij meemaken, en die realiteit zal hen de rest van hun leven bijblijven. Lees The Ukraine-Russia War through the prism of refugee children’s art.

Nieuwsbrief

Volg ons en blijf op de hoogte! Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief en wij zorgen dat je niks mist.

Bekijk nieuws overzicht

Doneren

Crescas kan niet zonder jouw steun. Met elke donatie, hoe klein ook, steun je onze activiteiten en zorg je dat wij nog meer voor Joods Nederland kunnen betekenen.