De Joden van de islam

Deel 4: De wortels van Joods religieus radicalisme

Gepubliceerd op: 23 november 2021

Voor zijn vierde lezing koos Bart Wallet het belangrijkste werk van de Israëlische filosoof Aviezer Ravitzky: Messianism, Zionism, and Jewish Religious Radicalism (1996).
Daarin onderzoekt Ravitzky de verschillende standpunten van de orthodoxie met betrekking tot het zionisme, variërend van radicale veroordeling tot virtuele zaligverklaring. Hij traceert de wortels van de orthodoxe ideologie en laat zien hoe charediem die in Israël wonen toch in het reine zijn gekomen met een staat die voor hen onheilig en daarom gedoemd is.

De hardste tegenstanders van het zionisme zijn van mening dat de goddelijke voorzienigheid de hemelse, volledige, wonderbaarlijke, bovennatuurlijke en meta-historische verlossing in gang zou zetten en dat de mens zich daar niet mee diende te bemoeien. En dat terwijl voorstanders van een Joodse staat er alles aan deden om een Joods thuisland te verwezenlijken, zónder daarbij de hulp in te roepen van de hand van het opperwezen. Ziedaar het conflict in twee zinnen.

In zijn lezing laat Bart Wallet zien dat tussen die twee contrasterende uitersten vele grijstinten te vinden zijn.

Nieuwsbrief

Volg ons en blijf op de hoogte! Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief en wij zorgen dat je niks mist.

Bekijk nieuws overzicht

Doneren

Crescas kan niet zonder jouw steun. Met elke donatie, hoe klein ook, steun je onze activiteiten en zorg je dat wij nog meer voor Joods Nederland kunnen betekenen.