Laatste kans: Tussen Kiev en Jeruzalem

Realisme of idealisme in Israëls Oekraïne-politiek?

Gepubliceerd op: 9 juni 2022

In de vroege ochtend van donderdag 24 februari is Rusland - na weken van verbale dreigingen en een niet mis te verstane toespraak door president Poetin waarin hij de inval aankondigde - met veel militair vertoon Oekraïne binnengetrokken. De 'vredesmissie' was bedoeld om Oekraïne "van het fascisme en nazisme te bevrijden" - buitengewoon wrange woorden voor een land waarvan de president een Joodse achtergrond heeft.

Je zou verwachten dat Israël pal achter Oekraïne gaat staan. De bevolking doet dat wel, maar de politiek sluit zich niet aan bij de unanieme Westerse veroordeling van de oorlog en kiest voor een ingewikkelde koorddans.

Wat zijn de beweegredenen achter Israëls weinig principieel ogende en zigzaggende pogingen om een neutrale 'middenkoers' te varen, die meer lijkt op die van China of Turkije dan op die van de VS of de EU? En wat betekenen ze voor Israëls positie in de wereld?

Historicus Peter Demant zal op dinsdag 14 juni tijdens de Zoom-lezing Tussen Kiev en Jeruzalem, realisme of idealisme in Israëls Oekraïne-politiek? Israëls buitenlandse politiek in relatie tot de huidige situatie aan de hand van twee dilemma’s aan een grondige analyse onderwerpen.

Aanmelden via de website!

Nieuwsbrief

Volg ons en blijf op de hoogte! Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief en wij zorgen dat je niks mist.

Bekijk nieuws overzicht

Doneren

Crescas kan niet zonder jouw steun. Met elke donatie, hoe klein ook, steun je onze activiteiten en zorg je dat wij nog meer voor Joods Nederland kunnen betekenen.