Laatste kans: Tussen Kiev en Jeruzalem

Realisme of idealisme in Israëls Oekraïne-politiek?

Gepubliceerd op: 9 juni 2022

In de vroege ochtend van donderdag 24 februari is Rusland - na weken van verbale dreigingen en een niet mis te verstane toespraak door president Poetin waarin hij de inval aankondigde - met veel militair vertoon Oekraïne binnengetrokken. De 'vredesmissie' was bedoeld om Oekraïne "van het fascisme en nazisme te bevrijden" - buitengewoon wrange woorden voor een land waarvan de president een Joodse achtergrond heeft.

Je zou verwachten dat Israël pal achter Oekraïne gaat staan. De bevolking doet dat wel, maar de politiek sluit zich niet aan bij de unanieme Westerse veroordeling van de oorlog en kiest voor een ingewikkelde koorddans.

Wat zijn de beweegredenen achter Israëls weinig principieel ogende en zigzaggende pogingen om een neutrale 'middenkoers' te varen, die meer lijkt op die van China of Turkije dan op die van de VS of de EU? En wat betekenen ze voor Israëls positie in de wereld?

Historicus Peter Demant zal op dinsdag 14 juni tijdens de Zoom-lezing Tussen Kiev en Jeruzalem, realisme of idealisme in Israëls Oekraïne-politiek? Israëls buitenlandse politiek in relatie tot de huidige situatie aan de hand van twee dilemma’s aan een grondige analyse onderwerpen.

Aanmelden via de website!

Bekijk hier ons gerelateerde cursus aanbod

Salomon Bouman Item in samenwerking met Genootschap voor de Joodse Wetenschap in Nederland. Het Genootschap voor de Joodse Wetenschap in Nederland is opgericht in 1919 in navolging van soortgelijke genootschappen in het buitenland, die voortkwamen uit de traditie van de Wissenschaft des Judentums. Van oudsher organiseert het genootschap lezingen waarin joodse wetenschap in de ruime zin van het woord centraal staat. Er worden lezingen gehouden over joodse cultuur, religie, geschiedenis, literatuur, medische onderwerpen, fysica, filosofie, muziek, of een combinatie daarvan. Het genootschap organiseert 6 à 7 lezingen per jaar. Deze worden altijd op zondag gehouden. De contributie bedraagt € 25 per jaar. meer informatie: genootschapjoodsewetenschap.nl
Demografische veranderingen in Israel

In zijn lezing legt Salomon Bouman de nadruk op de grote veranderingen in Israël in de jaren voor en na de oorlog van 1967. Hij belicht het belang van die oorlog voor de diaspora en met name voor de...

Nieuwsbrief

Volg ons en blijf op de hoogte! Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief en wij zorgen dat je niks mist.

Bekijk nieuws overzicht

Doneren

Crescas kan niet zonder jouw steun. Met elke donatie, hoe klein ook, steun je onze activiteiten en zorg je dat wij nog meer voor Joods Nederland kunnen betekenen.