Argentinië of Palestina?

Of: was Herzl een Zionist?

Gepubliceerd op: 2 december 2021

Wie maandag 29 november op NPO 2 de documentaire Alsof ik Palestina heb gestolen heeft gezien, heeft het woord zionisme meermaals voorbij horen komen. De meningen blijken verdeeld over wat zionisme is, maar duidelijk is dat iedereen er wel een mening over heeft, en niet altijd positief.

Als je werkelijk wilt weten hoe het zionisme is ontstaan en hoe dit idealistische streven naar een onafhankelijke Joodse staat zich heeft ontwikkeld: Crescas biedt dit cursusjaar de zesdelige serie lezingen New Insights in Zionism. Daarin worden zes belangrijke figuren behandeld die elk vanuit een eigen visie de basis legden voor wat wij nu kennen als de staat Israël.

In de eerste lezing, Argentinië of Palestina?, woensdag 15 december, maak je kennis met de aartsvader van het zionisme Theodor Herzl (1860-1904).
Tijdens deze bijeenkomst wordt gebruikgemaakt van leesfragmenten uit Herzls Der Judenstaat (1895) en zijn utopische roman Altneuland (1902).

In Der Judenstaat (The Jewish State) bestudeer je Herzls analyse van de moderne werkelijkheid van zijn tijd en de plaats die Joden daarin innemen - voor hem aanleiding om te concluderen dat er een vurige behoefte is aan een Joodse staat.

In Altneuland breng je samen met Herzl een denkbeeldig bezoek aan de Joodse maatschappij zoals Herzl zich die voorstelde. Durfde hij zijn idealen daarin werkelijkheid te laten worden?

Op de cursuspagina kun je vier bestanden downloaden: een samenvatting van Altneuland en The Jewish State evenals de volledige tekst van beide boeken. Het is zeker aan te raden iets hiervan als voorbereiding op de les te lezen, maar noodzakelijk is het niet.

Frans Bromets documentaire Alsof ik Palestina heb gestolen kun je online terugkijken.

Nieuwsbrief

Volg ons en blijf op de hoogte! Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief en wij zorgen dat je niks mist.

Bekijk nieuws overzicht

Doneren

Crescas kan niet zonder jouw steun. Met elke donatie, hoe klein ook, steun je onze activiteiten en zorg je dat wij nog meer voor Joods Nederland kunnen betekenen.