Boeken en ander nieuws voor lezers en boekenwurmen

Recent verschenen en verwachte Nederlandstalige of vertaalde boeken van Joodse schrijvers, boekpresentaties en dergelijke.

Gepubliceerd op: 11 februari 2021

De engel van München

Fabiano Massimi

Haarlem: Xander Uitgevers, 2021
Aantal blz.: 544
ISBN: 9789401676144

Ook als e-book verkrijgbaar
Vertaald door: Mariella Manfre
Oorsponkelijke titel: L'angelo di Monaco

Het is 1931 en in het appartement van Adolf Hitler – de rijzende ster van de nazipartij – wordt Geli Raubel dood gevonden. Zij is niet alleen Hitlers nichtje, maar ook zijn minnares en hoewel alles wijst op zelfmoord, zijn er een heleboel mensen die een goede reden hebben om haar te willen vermoorden. De eigenzinnige rechercheur en ex-nazi Sigfried Sauer wordt opgeroepen om de zaak te onderzoeken. Hij ontdekt al snel dat deze zaak veel ingewikkelder is dan hij dacht, zeker als er meer doden vallen en getuigen elkaar tegenspreken. En waar is de gouden swastika die Geli altijd om haar hals droeg?

De engel van München is een verbijsterende literaire thriller rond historische personages, en een waargebeurde zaak die de loop van de geschiedenis had kunnen veranderen.

Fabiano Massimi (1977) komt uit Modena. Hij studeerde filosofie in Bologna en Manchester en werkte daarna als vertaler en redacteur. Ook was hij bibliothecaris bij de Delfini-bibliotheek in Modena, wat de grondigheid van de research voor zijn debuutthriller verklaart.

Antonina's dierentuin
Een waargebeurd oorlogsverhaal

Diane Ackerman

Amsterdam: Uitgeverij Rainbow, 2020
Aantal blz.: 312
ISBN: 9789041713520

Ook als e-book verkrijgbaar
Vertaald door: Amy Bais
Oorsponkelijke titel: The Zookeeper's Wife

Het waargebeurde verhaal over Jan Zabinski en zijn vrouw Antonina, die tijdens de Tweede Wereldoorlog honderden Joden uit handen van de nazi’s wisten te houden door hen tijdelijk onderdak te bieden in verlaten dierenverblijven in de dierentuin van Warschau.
Het boek vertelt op onnavolgbare wijze het bewogen verhaal van Antonina en haar gezin. Maar ook dat van de dieren in de dierentuin, de ondergedoken Joodse bewoners en van Warschau in een allesverwoestende oorlog.

Antonina's dierentuin verscheen eerder bij Unieboek/Spectrum en is nu heruitgegeven.

Het nazisme en complottheorieën
De paranoïde verbeelding en het Hitler-tijdperk

Richard J. Evans

Amsterdam: Unieboek/Spectrum, 2020
Aantal blz.: 292
ISBN: 9789000369904
Vertaald door: Robert ­Neugarten
Oorsponkelijke titel: The Hitler Conspiracies

Alles gebeurt met een reden, niets is wat het op het eerste gezicht lijkt en alle gebeurtenissen zijn het resultaat van geheime streken van kwaadwillende groeperingen die achter de schermen aan alle touwtjes trekken; al deze ideeën zijn zo oud als de geschiedenis zelf. Maar complottheorieën worden de laatste jaren steeds populairder en raken steeds meer wijdverbreid. En dat is het duidelijkst zichtbaar in de verhalen over het Derde Rijk; fabels die al lang geleden werden ontkracht, worden met nieuw bewijsmateriaal en nieuwe invalshoeken opnieuw tegen het licht gehouden.

Richard Evans bespreekt in dit nieuwe boek vijf veelbesproken complottheorieën en onderwerpt ze aan een zeer grondig onderzoek. Ten eerste de theorie dat de Joden een samenzwering organiseerden om de maatschappij te ondermijnen, zoals De protocollen van de wijzen van Sion beweert, vervolgens dat het Duitse leger in 1918 'in de rug werd gestoken' door socialisten en Joden, daarna dat de nazi’s de Rijksdag in brand hebben gestoken om de macht te grijpen, als vierde dat de vlucht van Rudolf Hess naar Engeland door Hitler was gepland om vredesbesprekingen te openen met Churchill; en tot slot de claim dat Hitler in 1945 is ontsnapt uit zijn bunker en naar Zuid-Amerika is gevlucht.

Tijdens dit onderzoek komen enkele verrassende gelijkenissen tussen deze vijf – en tussen andere complottheorieën – naar voren.
Dit is het geschiedenisboek voor het tijdperk van post-truth en alternative facts; een boek voor onze eigen moeilijke tijd.

De Britse ­historicus Richard Evans (1947) publiceerde in 1976 The Feminist Movement in Germany, 1894–1933 en heeft sindsdien een indrukwekkend oeuvre geschreven. Zijn belangstelling gaat in het bijzonder uit naar de Duitse geschiedenis. Na The Third Reich Trilogy (2003-2008) richtte hij zijn aandacht op andere onderwerpen. Met Het nazisme en complottheorieën is hij terug bij zijn oude thema, maar nu met een niet te missen link naar de moderne tijd.

Nieuws uit boekenland

  • Schrijfster Roxane van Iperen ('t Hooge Nest, 2018) houdt op 4 mei de voordracht tijdens de herdenkingsbijeenkomst in De Nieuwe Kerk, voorafgaand aan de herdenkingsplechtigheid op de Dam in Amsterdam.
  • Op het literaire weblog Tzum een gefilmd gesprek tussen Ran HaCohen (1964), winnaar van de Letterenfonds Vertaalprijs 2020 voor zijn vertalingen van Nederlandse literatuur in het Hebreeuws, en professor Menakhem Perry (1942) over de kunst van het vertalen.
  • Op haar Facebookpagina liet Ronit Palache weten dat in september 2022 Elk boek is een gevaar zal verschijnen bij de Arbeiderspers. "Met de inleidingen en selecties van het werk van Ischa Meijer (Ik heb niets tegen antisemieten, ik lééf ervan), Renate Rubinstein (Bange mensen stellen geen vragen) en straks ook Andreas Burnier, hoop ik een alternatieve ‘grote drie’ te hebben kunnen presenteren aan de lezers die hen al kenden en aan een níeuwe generatie. Het oeuvre van deze drie historische, literaire én naoorlogse (qua oeuvre, niet geboortejaar) grootheden, hoort op veel manieren bij elkaar. Ik hoop dat overtuigend aan te kunnen tonen met Elk boek is een gevaar."
  • Het eerstvolgende LeesCafé van het Goethe-Institut vindt online plaats op donderdag 25 februari 2021 om 19:30 uur. Op het programma staat Annette, ein Heldinnenepos van Anne Weber (1964).

De Digitale Joodse bibliotheek, die wij graag de Digibieb noemen, is een bijdrage van Crescas aan het bewaren van het Joods cultureel erfgoed.

Je vindt hier een unieke collectie gedigitaliseerde boeken van Joodse schrijvers, in veel gevallen van bijna-vergeten auteurs. Een deel van de boeken is zeldzaam, titels die je in de meeste gevallen niet meer in de boekhandel zult vinden.

De afgelopen jaren hebben we de bibliotheek voortvarend aangevuld met nieuwe auteurs en nieuwe boeken, en daar willen we in de toekomst zeker mee doorgaan.

Ben je nog nooit binnen geweest in onze Digibieb? Kom dan eens kijken!
Je kun de collectie doorzoeken op auteursnaam en titel, en zelfs doorzoeken met één specifiek woord (maar pas op: vaak krijg je veel meer dan je verwacht!).
Alle boeken op onze virtuele planken kun je gratis lezen of downloaden!

Nieuwsbrief

Volg ons en blijf op de hoogte! Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief en wij zorgen dat je niks mist.

Bekijk nieuws overzicht

Doneren

Crescas kan niet zonder jouw steun. Met elke donatie, hoe klein ook, steun je onze activiteiten en zorg je dat wij nog meer voor Joods Nederland kunnen betekenen.