Ik heb niets tegen antisemieten, ik lééf ervan

Gepubliceerd op: 17 januari 2020

Ischa Meijer, de man die wel "de beste interviewer van Nederland" wordt genoemd, overleed 25 jaar geleden.

Ischa, voluit Israël Chaïm (Israël Leeft), hield er niet van een blad voor de mond te nemen. Hij was gevreesd als theaterrecensent, als interviewer nietsontziend, met een griezelig vermogen anderen te laten zeggen wat hij zelf niet kon verwoorden, geroemd en verguisd als dichter en schrijver en altijd op zijn minst fascinerend in zijn personage De Dikke Man, die de columns schreef waarin hij de maatschappij een spiegel voorhield.

Ronit Palache dook in zijn werk en ontdekte wat Evelien Gans z.l. in 2002 in een lezing had verwoord: "Ischa Meijer deinsde er niet voor terug om joden een weinig flatterende spiegel voor te houden. Tegelijkertijd had hij een scherpe neus voor alles wat naar antisemitisme riekte."
In februari verschijnt Ik heb niets tegen antisemieten, ik lééf ervan, het boek waarin Ronit Palache haar bevindingen heeft verzameld en die toelicht.
Voor Crescas gaat Ronit op zondag 16 februari in gesprek met Bertien Minco. Daar kun je bij zijn! Je hoeft je alleen maar aan te melden op onze website.

Nieuwsbrief

Volg ons en blijf op de hoogte! Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief en wij zorgen dat je niks mist.

Bekijk nieuws overzicht

Doneren

Crescas kan niet zonder jouw steun. Met elke donatie, hoe klein ook, steun je onze activiteiten en zorg je dat wij nog meer voor Joods Nederland kunnen betekenen.