The Best Contemporary Israeli Fiction

recommended by Ayelet Gundar-Goshen

donderdag 24 september 20, 01:00

Het nieuws uit het Midden-Oosten wordt gedomineerd door oorlog en politiek, en Israël zit midden in het conflictgebied, meent Gundar-Goshen.
"Israël is een heel erg ingewikkeld en politiek land, en is dat al 2000 jaar. Het is onmogelijk om politiek buiten de literatuur te houden, en als je besluit dat toch te doen, dan is dat op zichzelf al een politieke beslissing", vertelt ze aan schrijfster-redacteur Emily Rhodes.
"Fictie hoeft niet beperkt te blijven tot het huidige conflict. Schrijven is intrinsiek een politieke daad, een die over veel meer gaat dan de politiek waar we elke dag mee te maken hebben. De schrijver schrijft over moraal, mensen, macht en kennis, en dat is op zichzelf een politieke daad. Er is een grote discrepantie tussen schrijvers - de meesten die ik ken zijn links - en het merendeel van de Israëli's die hun stem uitbrengen voor Netanjahoe, en die is rechts."

Uiteindelijk verklaart Gundar-Goshen haar visie aan de hand van de vijf boeken die ze uitkoos.

Haar betoog en de boektitels vind je op Five Books.

Leugenaar, Gundar-Goshens meest recente boek, verscheen in Nederland in januari 2020.

Nieuwsbrief

Volg ons en blijf op de hoogte! Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief en wij zorgen dat je niks mist.

Bekijk nieuws overzicht

Doneren

Crescas kan niet zonder jouw steun. Met elke donatie, hoe klein ook, steun je onze activiteiten en zorg je dat wij nog meer voor Joods Nederland kunnen betekenen.