Leugenaar

Gepubliceerd op: 20 januari 2020

Leugenaar

Ayelet Gundar-Goshen

Amsterdam: Cossee, 2020
Aantal blz.: 224
ISBN: 9789059368729
Vertaald door: Shulamith Bamberger
Oorsponkelijke titel: Hasjakraniet Wehaïer

Er zijn mensen die met de vuist op de toonbank slaan en er zijn mensen die erachter staan en vriendelijk vragen: ‘Waarmee kan ik u van dienst zijn?’ De zeventienjarige ijsverkoopster Noefar Sjalev behoort zonder twijfel tot de tweede categorie, onopvallend en dienstbaar. Als op een dag een beroemde zanger het winkeltje binnenkomt en  beledigende opmerkingen maakt over haar uiterlijk omdat hij vindt dat ze hem te traag bedient, loopt zij de zaak uit. Hij gaat haar achterna in de veronderstelling dat ze er met zijn biljet van tweehonderd sjekel vandoor is gegaan. Noefars gil alarmeert de buurtbewoners en tot haar verbazing is iedereen ervan overtuigd dat de man haar seksueel probeerde lastig te vallen. En zij besluit hen dat te laten geloven.

Voor het eerst in haar leven staat Noefar in het middelpunt van de belangstelling. Haar leugen maakt van de onopvallende, onhandige ijsverkoopster een heuse mediaprinses. Ondertussen eist een van de weinige mensen die weet wat er echt is gebeurd een prijs voor zijn zwijgen. Met zwarte humor en diep inzicht in de menselijke aard beschrijft Leugenaar hoe een klein leugentje een groot verschil kan maken. In een wereld van mediahypes en alternatieve feiten laat de schreeuw van een meisje een hele stad twitteren.



Ayelet Gundar-Goshen (Tel Aviv, 1982) studeerde Psychologie in Tel Aviv en volgde een opleiding Film & Script in Jeruzalem. Ze heeft inmiddels verschillende filmscripts, tv-programma’s en korte films op haar naam staan en werkt als docent Klinische Psychologie. Haar romandebuut Eén nacht, Markovitsj werd in 2012 bekroond met de Sapirprijs voor het beste Israëlische romandebuut. Haar tweede roman Leeuwen wekken (2018) was haar internationale doorbraak, werd bekroond met de JQ Wingate Literary Prize en verscheen in veertien talen. Ook als columniste met een scherpe tong heeft ze – net als David Grossman – internationaal naam en faam verworven. Haar artikelen verschijnen in onder andere Die Zeit, The New York Times, El País en The Guardian. Leugenaar is in Israël, Duitsland en Frankrijk op de bestsellerlijst beland en wordt verfilmd.

Nieuwsbrief

Volg ons en blijf op de hoogte! Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief en wij zorgen dat je niks mist.

Bekijk nieuws overzicht

Doneren

Crescas kan niet zonder jouw steun. Met elke donatie, hoe klein ook, steun je onze activiteiten en zorg je dat wij nog meer voor Joods Nederland kunnen betekenen.