Het zal wel iets vrouwelijks zijn …

Jansje Stodel

vrijdag 10 september 2010

Deze week viel er weer eens een foto van mij in mijn mailbox. Alleraardigste lieden hadden me vastgelegd voor de eeuwigheid, voor zover die bestaat. Ik ben het wel, want ik was erbij toen de foto werd genomen. Ik lijk er onmiskenbaar op. Maar dat ben ik toch niet? In ieder geval wil ik het eigenlijk niet zijn. Ik sta er raar bij, maar vooral zo veel ouder dan ik mij voel. Onbevooroordeeld naar foto's van mijzelf kijken is lastig.

Van een spiegel kun je wegstappen en het beeld is weg. Foto's echter leggen het vast. Bevroren spiegelbeelden zijn het. Ik heb een haat-liefde verhouding met foto's van mijzelf. Het zal wel iets vrouwelijks zijn, want mannen hoor je er nooit over. Er zijn vrouwen die zich voor geen goud willen laten fotograferen. Ze draaien zich om en zetten zich buiten beeld. Daar valt wel wat voor te zeggen. In ieder geval kan ik er inkomen. Eerlijk naar foto's van mijzelf kijken is een hele opgave. Het vastgelegde beeld correspondeert feilloos met gevoelens die ik over mijzelf op een bepaald moment in een bepaalde fase van mijn leven koesterde en/of nog steeds heb. Anderen zien er niemand anders in dan degene die zij al kennen. Mij is het een beetje of er een vreemde in mijn huid is gekropen naar wie ik kritisch kijk, in hoeverre de zichtbare buitenkant met het onzichtbare zelfbeeld correspondeert.

Vroegere foto's hebben dit effect op mij verloren. Zo zie ik op 35 jaar oude foto's alleen maar een aardige, jonge vrouw die ontspannen in de camera blikt. De negatieve gevoelens van toen zijn verdwenen en ik kijk met mededogen en een beetje trots ook naar de jonge vrouw die ik was.

Ondanks dat ik het er moeite mee heb, heeft ouder worden ook voordelen. De tijd doet zelfkritiek niet verloren gaan, maar leert mij te relativeren. Wat vandaag een probleem is, hoeft dat morgen niet te zijn. Ik kreeg een leuke foto toegestuurd ...

7 + 2 = ?
hallo Jansje, ...ik ben een man, dat weet ik.. wie ik ben is een andere vraag :) ik wil nooit op een foto, wil niet vastgelegd worden, en als het dan ¨moet¨, moet het goed zijn (zit m´n haar goed enzo...) En als ik dan een foto, waar ik op sta, zie, een goeie, dan kan ik daar intensief naar kijken :) Als ik foto´s zie van mezelf, 50 jaar geleden, ken ik die jongen amper tot niet... en toch een leerzaam? tja....blijf erg zelf krities groetend en veel zelkijk plezier :) jacob

Columns 2015

Columns 2011

Columns 2010

Doneren

Crescas kan niet zonder jouw steun. Met elke donatie, hoe klein ook, steun je onze activiteiten en zorg je dat wij nog meer voor Joods Nederland kunnen betekenen.