Laatste kans: Kunst in antieke synagoges
Een lezing over de verhalende vloermozaïeken in synagoges uit de eerste eeuwen van de huidige jaartelling
Gepubliceerd op: 3 november 2022
De talloze synagoges die in Israël door archeologen zijn opgegraven en onderzocht, bleken rijk versierd te zijn. Vooral over de prachtige, gedetailleerde vloermozaïeken is veel te vertellen. Ze tonen, niet verwonderlijk, typisch Joodse voorwerpen en Bijbelse verhalen en verbeeldingen van Bijbelverhalen, en daarnaast is ook de invloed van de Grieken en Romeinen in de mozaïeken overduidelijk aanwezig.
Kunsthistorica Diklah Zohar vertelt in haar lezing Kunst in antieke synagoges waarom juist Noach, Daniël en de ‘Akeda' (de binding van Izaäk) graag werden gekozen om de antieke synagoges mee te verfraaien. Aan de hand van afbeeldingen van deze opmerkelijke, kleurrijke mozaïeken laat Zohar zien dat ze ons ook iets kunnen zeggen over het jodendom in de periodes waarin ze werden gemaakt.
Het Genootschap voor de Joodse Wetenschap in Nederland is opgericht in 1919 in navolging van soortgelijke genootschappen in het buitenland, die voortkwamen uit de traditie van de Wissenschaft des Judentums. Van oudsher organiseert het genootschap lezingen waarin joodse wetenschap in de ruime zin van het woord centraal staat. Er worden lezingen gehouden over joodse cultuur, religie, geschiedenis, literatuur, medische onderwerpen, fysica, filosofie, muziek, of een combinatie daarvan. Het genootschap organiseert 6 à 7 lezingen per jaar. Deze worden altijd op zondag gehouden. De contributie bedraagt € 25 per jaar.
meer informatie: genootschapjoodsewetenschap.nl
