Debat: Wie over vrede spreekt, heeft moed

Gepubliceerd op: 30 november 2023

Wie over vrede spreekt, heeft moed is een essaybundel samengesteld na de aanslagen in Israël op 7 oktober. Onder anderen Jessica Durlacher, Marcel Möring en Gideon Querido van Frank gaan met elkaar in debat.

Op 7 oktober pleegde Hamas een terreuraanslag op Israël, waarbij honderden burgers werden gedood en ontvoerd. Het Israëlische leger voerde in antwoord hierop bombardementen uit in Gaza, waarbij op grote schaal burgers de dood vonden. Een grondoffensief volgde, wat leidde tot een humanitaire crisis. Ook in Nederland zorgt deze oorlog voor emoties en verdeeldheid.

In Wie over vrede spreekt, heeft moed zijn achttien essays en beschouwingen van Nederlandse, vooral maar niet uitsluitend Joodse, schrijvers gebundeld. met bijdragen van onder anderen Jessica Durlacher, Marcel Möring en Gideon Querido van Frank.

Hartenkreet
Ze schrijven over de oorlog in Israël en Gaza en over het toenemende antisemitisme in Nederland sinds 7 oktober. Wat de schrijvers bindt is "de innerlijke noodzaak zich op papier te verhouden tot deze afschuwelijke oorlog." Het boek is "een hartenkreet, een schreeuw om begrip voor de complexe werkelijkheid waar Israëli’s en Palestijnen voor staan."

In debatcentrum De Balie praat moderator Ianthe Mosselman met schrijvers van de bundel Wie over vrede spreekt, heeft moed over deze oorlog. Over hun essays, over hoe we op dit afschuwelijke punt zijn aanbeland en hoe we proberen ondanks alle verschrikkingen te praten over een vreedzame toekomst. Aan het begin van de avond wordt vanwege Chanoeka een kaars aangestoken.

De opbrengsten van de bundel en de avond in De Balie komen ten goede aan de Hagar Association, een vredesproject.

Het debat Wie over vrede spreekt, heeft moed vindt plaats op 7 december in debatcentrum De Balie, Kleine-Gartmanplantsoen 10, 1017 RR Amsterdam. Kaarten kun je bestellen via de website van De Balie.

De essaybundel verschijnt op 7 december bij Uitgeverij Prometheus. Prijs: € 9,99.

Nieuwsbrief

Volg ons en blijf op de hoogte! Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief en wij zorgen dat je niks mist.

Bekijk nieuws overzicht

Doneren

Crescas kan niet zonder jouw steun. Met elke donatie, hoe klein ook, steun je onze activiteiten en zorg je dat wij nog meer voor Joods Nederland kunnen betekenen.