Jeruzalem blijft verrassen: een villa uit Eerste Tempelperiode

Gepubliceerd op: 30 september 2020

2.700 jaar oude villa gevonden in Jeruzalem
Archeologen van de Israel Antiquities Authority (IAA) hebben verschillende kapitelen gevonden die deel uit maakten van een monumentaal pand uit de tijd van de Eerste Tempel (1000-586 voor de gangbare jaartelling). De archeologen vermoeden dat de bewoners van de villa een prachtig uitzicht op de Oude Stad en de Tempel hebben gehad. Het huis lijkt te zijn verwoest in 586 voor de gangbare jaartelling door het Babylonische leger van koning Nebukadnezar II, tijdens dezelfde belegering waarbij de Eerste Tempel werd verwoest. Na dit jaar begon de Babylonische ballingschap.

Het is onduidelijk wie in de villa heeft gewoond. Vanwege de vorm en de steensoort die werd gebruikt voor de kapitelen, is duidelijk dat die zijn gemaakt in de tijd van de koningen van Judea. Ze hebben de karakteristieke vorm die onder archeologen bekend staat als proto-Aeolisch. Vandaag de dag is een illustratie van proto-Aeolische kapitelen nog terug te vinden op vijf-sjekelmunten.

Hizkia, Josiah en Sanherib
Volgens Yaakov Billig van de IAA is de villa ergens tussen de regeerperiodes van koning Hizkia (725-696 vdgj) en koning Josiah (640-609 vdgj) gebouwd. De villa lag ten tijde van de bouw net buiten de toenmalige stadsmuren. Gedurende Hizkia’s regeerperiode werd Jeruzalem belegerd door Sanherib (705-681 vdgj), koning van Assyrië en Babylonië. Hizkia was een vazal van Sanherib, die het waagde in opstand tegen hem te komen. Volgens de Bijbel werd Sanheribs leger tijdens de belegering van Jeruzalem compleet vernietigd door een engel van God. Historici vandaag de dag vermoeden dat Sanherib is omgekocht om de stad met rust te laten. Het feit dat de villa net buiten de oude stadsmuren is gevonden, “getuigt van de opluchting die werd gevoeld door de inwoners van Jeruzalem toen de Assyrische dreiging voorbij was”, vertelt Billig. De inwoners van Jeruzalem voelden zich blijkbaar dusdanig veilig, dat ze buiten de stadsmuren durfden te bouwen.

Verwoesting van de villa
In 586 voor de gangbare jaartelling zijn grote delen van Jeruzalem verwoest door het leger van Nebukadnezar II (605-562 vdgj). Het is waarschijnlijk dat tijdens deze verwoestingen ook de villa is verwoest. Nebukadnezars belegering was wederom het gevolg van een opstand van de vazalkoning van Judea. Na de val van Jeruzalem werd de Eerste Tempel verwoest en werden er veel Joden als gevangenen meegenomen. In de Bijbel staat dit bekend als de Babylonische ballingschap.

Uiterst zeldzame vondst
“Het is de eerste keer dat we een verkleinde versie hebben gevonden van de gigantische proto-Aeolische kapitelen die werden gebruikt voor de poort van het koninklijk paleis van Jeruzalem. De kwaliteit van het vakmanschap waarmee deze kapitelen gemaakt zijn, is ongekend en de goede staat waarin ze bewaard zijn gebleven is uiterst zeldzaam”, aldus Billig. Twee van de drie kapitelen werden precies bovenop elkaar begraven gevonden. Het is nog onduidelijk door wie, waarom en hoe ze begraven zijn. De archeologen van de IAA hopen hier met verder onderzoek antwoord op te krijgen.

Bron: Archeologie Magazine

Bekijk hier ons gerelateerde cursus aanbod

Diklah Zohar Item in samenwerking met Genootschap voor de Joodse Wetenschap in Nederland. Het Genootschap voor de Joodse Wetenschap in Nederland is opgericht in 1919 in navolging van soortgelijke genootschappen in het buitenland, die voortkwamen uit de traditie van de Wissenschaft des Judentums. Van oudsher organiseert het genootschap lezingen waarin joodse wetenschap in de ruime zin van het woord centraal staat. Er worden lezingen gehouden over joodse cultuur, religie, geschiedenis, literatuur, medische onderwerpen, fysica, filosofie, muziek, of een combinatie daarvan. Het genootschap organiseert 6 à 7 lezingen per jaar. Deze worden altijd op zondag gehouden. De contributie bedraagt € 25 per jaar. meer informatie: genootschapjoodsewetenschap.nl
Kunst in antieke synagoges

Al vanaf het begin van het archeologisch onderzoek in Israël was het aantal synagoges die er werden opgegraven overweldigend. Wat op de moderne beschouwer nog verrassender kan overkomen, zijn de...

Nieuwsbrief

Volg ons en blijf op de hoogte! Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief en wij zorgen dat je niks mist.

Bekijk nieuws overzicht

Doneren

Crescas kan niet zonder jouw steun. Met elke donatie, hoe klein ook, steun je onze activiteiten en zorg je dat wij nog meer voor Joods Nederland kunnen betekenen.