Kort nieuws van heinde en ver

Onze wekelijkse knipseldienst met min of meer recente of opmerkelijke berichten uit binnen- maar vooral buitenlandse media.

Gepubliceerd op: 2 december 2021

Het overlijden van componist en tekstschrijver Stephen Sondheim op 26 november 2021 heeft de wereld van muziekliefhebbers diep geraakt en het ene na de andere lovende IM verscheen in de media. Tablet Magazine nam een stukje over uit het boek Stars of David: Prominent Jews Talk About Being Jewish en liet Sondheim zelf aan het woordLees meer op Tablet Magazine, Stephen Sondheim on West Side Jews, Israel, and Cole Porter.

Het Centraal Busstation van Tel Aviv is niet bepaald een pareltje van bouwkunst, maar in het enorme onaantrekkelijke gebouw zijn enkele echte juweeltjes te vinden.

Een ervan bevindt zich, goed verstopt, op de vijfde verdieping, en dat is Yung Yiddish, een bibliotheek en cultuurcentrum ineen.

Voormalig radiopresentator Mendy Cahan (1963), zoon van Sjoa-overlevenden, groeide in Antwerpen op met Jiddisj als zijn eerste taal en ontwikkelde grote liefde voor de Jiddisje literatuur en cultuur. "Ik werkte bij de radio als nieuwslezer", vertelt hij aan i24NEWS, "en nadat ik een keer het nieuws in het Jiddisj had voorgelezen, sloot ik af met de vraag 'Wie Jiddische boeken heeft, ik kom ze halen'." Zo ontstond in de afgelopen dertig jaar een enorme collectie Jiddisje boeken die uiteindelijk in het Centraal Busstation een onderkomen vonden. Yung Yiddish is uitgegroeid tot een plek waar de Jiddisje taal, cultuur en tradities worden gevierd. Maar voor hoelang nog? Het Centraal Busstation staat op de nominatie om te worden gesloopt …

The hidden Yiddish library in Tel Aviv's bus station

JTA  schrijft over de verloren gegane Joodse gemeenschap in de Maleisische deelstaat Penang. Er zijn al jaren geen Joden meer gezien in de straten van de hoofdstad Georgetown. Over de geschiedenis van de Joden van Penang is nu een grafische roman gemaakt. In New graphic novel tells the story of Malaysia’s lost Jewish community lees je meer.


De Israëlische startup SavorEat heeft het voor elkaar: een koosjere veganistische, glutenvrije, allergeenvrije (inclusief soja) hamburger gemaakt van erwten en andere plantaardige eiwitten met zonnebloemolie en kokosvet. De hamburger oogtt en ruikt precies zoals de hamburger van rundvlees. Lees meer in Lab to table: Israeli tech kitchens cook up future of animal-free food.

Israel21C schrijft dat het International Birding & Research Center in Eilat VN-erkenning heeft gekregen voor zijn inspanningen om de vliegroute van miljoenen trekvogels over Eilat en de zuidelijke Arava veilig te houden en betrekt daarbij vooral belanghebbenden op dit voor trekvogels zo belangrijke stukje vasteland. Lees meer in In Eilat, everyone bands together for the safety of birds. Prachtige vogelfoto's in het artikel!

Nieuwsbrief

Volg ons en blijf op de hoogte! Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief en wij zorgen dat je niks mist.

Bekijk nieuws overzicht

Doneren

Crescas kan niet zonder jouw steun. Met elke donatie, hoe klein ook, steun je onze activiteiten en zorg je dat wij nog meer voor Joods Nederland kunnen betekenen.