For the Freedom of Zion

The Great Revolt of Jews against Romans, 66-74 CE

Gepubliceerd op: 24 maart 2022

For the Freedom of Zion
The Great Revolt of Jews against Romans, 66-74 CE

Guy Maclean Rogers

New Haven: Yale University Press, 2022
Aantal blz.: 744
ISBN: 9780300248135

Ook als e-book verkrijgbaar

Het diepgaande onderzoek dat ten grondslag ligt aan dit inzichtelijke boek bekijkt de oorzaken, het verloop en de historische betekenis van de mislukte opstand van de Joden tegen Rome van 66 tot 74 na de gangbare jaartelling, inclusief de verwoesting van de tweede Tempel in Jeruzalem. Op basis van zijn uitgebreide studie van al het bewijsmateriaal en nieuwe statistische gegevens betoogt Guy Rogers dat de Joodse rebellen vochten voor hun religieuze en politieke vrijheid en de strijd verloren door militaire fouten. "Het bevel van de Romeinse gouverneur Florus om Joodse mensen te arresteren die klaagden over vogeloffers buiten een synagoge in 66 CE ontketende een langdurige en bloedige oorlog tussen het Romeinse Rijk en zijn Joodse onderdanen in Judea" en "de meest significante opstand in de geschiedenis van het vroege Romeinse Rijk."
Toen de Romeinen de Tempel verwoestten, moeten ze gedacht hebben de God van Israël te hebben verslagen en de Joden als een strategische bedreiging voor hun heerschappij te hebben geëlimineerd. In plaats daarvan zorgden zij zélf voor de uiteindelijke overwinning van de Joden. Na hun nederlaag wendden de Joden zich tot de geschreven woorden van hun God en doordat zij zich lieten leiden door die woorden konden de Joden uiteindelijk hun vrijheid herwinnen in het beloofde land. En zo hadden de Romeinen weliswaar de oorlog gewonnen "maar de vrede hadden ze verloren".

"In een helder, angstaanjagend narratief dat zich uitstrekt van Rome tot Jeruzalem doet Guy Rogers verslag van de Joodse Oorlog - de opstand van de Joden in 66 CE en de wrede reactie daarop van het Romeinse rijk. Hij verhaalt van het geweld tussen en binnen de gemeenschappen, de wanhopige verzetsdaden, de dapperheid en de onderdrukking door de Romeinse keizer, culminerend in de verwoesting van de Tempel, de executie van de briljante Joodse legeraanvoerder Simon bar Giora, en de inname van Masada. Rogers is, naast een briljant verteller, ook historicus: zijn verhaal is een klinisch, forensisch onderzoek van context, achtergrond, politieke cultuur, causaliteit, toevalligheid en bronnen, en met name het buitengewoon gedetailleerde beeld van de gebeurtenissen dat wordt gegeven door de Joodse aristocraat, leider en overloper Josephus." (John Ma, Columbia University). Dat laatste was voor Publisher's Weekly aanleiding voor een kritische noot: "De auteur ondermijnt de autoriteit van zijn verslag echter met bevooroordeelde historische bronnen, namelijk de geschiedenis van de opstand van de Joodse generaal die Romeins medewerker werd, Flavius Josephus."

Guy Maclean Rogers bekleedt de Mildred Lane Kemper leerstoel als hoogleraar Klassieke talen en Geschiedenis aan het Wellesley College in Wellesley, MA. Professor Rogers heeft zich in zijn onderzoek toegelegd op godsdienst en oorlogvoering in de klassieke oudheid. 

Nieuwsbrief

Volg ons en blijf op de hoogte! Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief en wij zorgen dat je niks mist.

Bekijk nieuws overzicht

Doneren

Crescas kan niet zonder jouw steun. Met elke donatie, hoe klein ook, steun je onze activiteiten en zorg je dat wij nog meer voor Joods Nederland kunnen betekenen.