Dossier Grete Weisbrot

Gepubliceerd op: donderdag 7 januari 21, 14:00

Dossier Grete Weisbrot

Miriam Dubi

Amsterdam: Uitgeverij Van Praag, 2020
Aantal blz.: 204
ISBN: 9789049019662

Het verhaal is gesitueerd in Jeruzalem anno 1985. Centraal staan twee Joden: Raffie Alfasie, een jeugdige medewerker van de Sociale Dienst van Marokkaanse komaf, en de oude Grete Weisbrot, een vrouw die in 1938 vanuit nazi-Duitsland naar Palestina vluchtte. Raffie krijgt de opdracht Grete over te halen zich in een bejaardenhuis te laten opnemen. Iets wat Grete pertinent niet wil.
Miriam Dubi, die zelf in 1962 van Nederland naar Israël emigreerde, beschrijft de rijk geschakeerde Israëlische samenleving van binnenuit. Het cliché is dat in Israël met name Joden en Arabieren tegenover elkaar staan, maar voor zover Israëli’s ‘problemen’ hebben met Arabieren betreft dat eerder Arabieren van buiten de landsgrenzen. Wat binnen de Israëlische samenleving in het oog springt, is de scheidslijn tussen Asjkenazische en oriëntaalse Joden. Asjkenazische Joden zijn westers georiënteerd, zijn relatief hoger opgeleid en hadden lang maatschappelijk meer invloed, wat vooral op de universiteiten goed merkbaar was. Oriëntaalse Joden vinden hun roots in islamitische landen; voor hen zijn – om maar iets te noemen – familiebanden vaak allesbepalend. Hoe deze twee subculturen zich tot elkaar verhouden, zien we gespiegeld in de interactie tussen de hoofdfiguren, Raffie en Grete. Daarnaast zijn we getuige van het aimabele contact tussen Grete en haar Arabische leeftijdgenoot uit de Oude Stad, Mr. Joesoef. Daarmee is Dossier Grete Weisbrot niet alleen een mooie psychologische roman maar het boek geeft ook een helder tijdsbeeld van de complexe Israëlische maatschappij van enkele decennia geleden.

Miriam Dubi-Gazan (1945) is historicus, journaliste en schrijfster. In 1962 emigreerde Dubi op zeventienjarige leeftijd naar Israël. Ze studeerde geschiedenis aan de Hebrew University in Jeruzalem. Op 24-jarige leeftijd werd ze directrice van een opvangcentrum voor nieuwe immigranten. Daarna werkte ze onder andere drie jaar voor de Wereld WIZO.
In 1998 richtte ze Docostory op, een uitgeverij gespecialiseerd in levensverhalen en inmiddels heeft deze uitgeverij meer dan duizend biografieën uitgebracht.

Nieuwsbrief

Volg ons en blijf op de hoogte! Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief en wij zorgen dat je niks mist.

Bekijk nieuws overzicht

Doneren

Crescas kan niet zonder jouw steun. Met elke donatie, hoe klein ook, steun je onze activiteiten en zorg je dat wij nog meer voor Joods Nederland kunnen betekenen.