Passing the Love of Women

Een hedendaagse bewerking van een verhaal uit 1979 van I.B. Singer

Gepubliceerd op: 11 maart 2021

Kunst & Israël logo

Crescas heeft per november 2020 de agenda-functie van KUNSTENISRAËL overgenomen. Daarmee bieden we een podium aan de Israëlische kunst die in Nederlandse theaters en musea en bij andere organisaties voor kunst en cultuur te zien is. Israëlische kunst behoort tot de wereldtop en verdient een prominente plek in de Nederlandse kunstwereld, in alle genres, van dans tot muziek en van literatuur tot de beeldende kunsten.

Hoewel de meeste concertzalen, theaters en galerijen over de hele wereld nog altijd voor onbepaalde tijd gesloten blijven, bieden de Jewish Federation's Cleveland Israel Arts Connection, Cleveland Public Theatre, Interplay Jewish Theatre en Oberlin College je toch de mogelijkheid om te genieten van Passing the Love of Women, een bijzonder toneelstuk van Israëlische makers in een virtuele setting. 

Ezriel en Zissel verlaten beiden hun vrouw en gaan samenwonen in de Poolse stad Lublin. Zissel doet zich voor als de echtgenote van het paar. Wanneer zijn spaargeld op raakt en het Ezriel niet lukt om een winkel te openen, wordt Zissel (Zissa) badmeester in een mikwe. Daar ziet hij Reizl, een mooie jonge bruid, en voor het eerst in zijn leven verlangt hij hevig naar een vrouw. Op een dag zijn de twee alleen in het badhuis. Zissel gaat Reizl te lijf en in de worsteling die daarop volgt verdrinken beiden. Als wordt ontdekt dat Zissel eigenlijk een man is, wordt Ezriel doodgeslagen. 

In 2003 moderniseerden de toneelschrijvers Motti Lerner en Israel Zamir het korte verhaal Two van schrijver en Nobelprijswinnaar Isaac Bashevis Singer (te vinden in de verhalenbundel Old Love) en maakten er toneelversie van. Eén vraag hield hen in het bijzonder bezig: hoe vertaal je een negentiende-eeuws verhaal van verboden liefde naar een 21ste-eeuws theaterstuk?

Na afloop van de virtuele voorstelling Passing the Love of Women (Engels gesproken) volgt een gesprek tussen Raymond Bobgan, uitvoerend artistiek directeur van het Cleveland Public Theatre, Megan Doherty, rabbijn van het Oberlin College, toneelschrijver Motti Lerner en Faye Sholiton, toneelschrijver en oprichter van het Interplay Jewish Theatre.

Prijs: €13,-

Type:
theater
Wie:
Cleveland Israel Arts Connection
Waar:
Online
Wanneer:
zondag 14 maart 2021
Tijd:
20.00 uur

Nieuwsbrief

Volg ons en blijf op de hoogte! Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief en wij zorgen dat je niks mist.

Bekijk nieuws overzicht

Doneren

Crescas kan niet zonder jouw steun. Met elke donatie, hoe klein ook, steun je onze activiteiten en zorg je dat wij nog meer voor Joods Nederland kunnen betekenen.