Kort nieuws van overal

Je wekelijkse knipseldienst met min of meer recente of opmerkelijke berichten.

Gepubliceerd op: 17 november 2022

Waarom is de mythe dat Joden altijd en overal controle over willen hebben toch zo hardnekkig? Het begon allemaal in de nadagen van de Franse Revolutie, toen Joden burgerrechten kregen. Er kwamen verhalen in omloop over geheime bijeenkomsten op de oude Joodse begraafplaats in Praag en over een 'Hebreeuwse sekte' die de Jacobijnen en de Vrijmetselaars in zijn greep had. Joden, ooit gemarginaliseerd en verguisd op theologische gronden, werden nu neergezet als meesterlijke manipulatoren. Lees meer in The Forward: A fascinating new documentary shows how antisemitic lies were the ‘original fake news’.

Fake news gedraagt zich als een besmettelijke ziekte en een remedie is nauwelijks te vinden. Hoewel? Crescas verzorgt op 19 januari 2023 een eenmalige lezing die je kan helpen jezelf weerbaar te maken tegen nepnieuws.

Lees meer op Israel21C: The bold and beautiful rewilding of Israel’s wetlands. De decennialang drooggelegde wetlands van Israël worden hersteld. Daarmee worden milieufouten uit het verleden hersteld en krijgen een half miljard trekvogels hun habitat terug.

De Koreaanse zusjes Emily Bushnell en Molly Sinert werden in 1985 bij hun geboorte in Zuid-Korea gescheiden en als baby naar verschillende pleeggezinnen gestuurd, voordat ze door twee Joods-Amerikaanse gezinnen werden geadopteerd. Een jaar geleden ontmoetten ze elkaar voor het eerst. Lees meer in CBS’ “Amazing Race” Twins Talk About Their Jewish Upbringing –and Share Their Favorite Foods

Het opzienbarende boek Uncovered: How I Left Hasidic Life and Finally Came Home van de Amerikaanse schrijfster Leah Lax is bewerkt tot een opera. Het verhaal over de orthodoxe vrouw die na zeven kinderen en een ongewenste achtste zwangerschap drastisch breekt met haar chassidische man en leefomgeving. Lees meer in JTA: A groundbreaking ex-Hasidic memoir is now an opera

Na decennia van inzet en moeite is hij er dan toch: een gedenkplaat voor Vlooienburg, een voormalige buurt in het centrum van Amsterdam waar ooit veel Joden woonden. Na de oorlog moest de wijk plaatsmaken voor het nieuwe stadhuis en operagebouw, de Stopera. Op de stoep voor de kolos ligt nu een plaquette die herinnert aan wat er ooit was en wie er ooit hebben gewoond. Lees verder op Jonet: Gedenkplaat voor Vlooienburg is een feit.

Item in samenwerking met Jonet.

meer informatie: jonet.nl
Logo samenwerking 'Jonet'

Nieuwsbrief

Volg ons en blijf op de hoogte! Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief en wij zorgen dat je niks mist.

Bekijk nieuws overzicht

Doneren

Crescas kan niet zonder jouw steun. Met elke donatie, hoe klein ook, steun je onze activiteiten en zorg je dat wij nog meer voor Joods Nederland kunnen betekenen.