Waterlooplein

De buurt binnenstebuiten

Gepubliceerd op: 24 september 2020

Waterlooplein
De buurt binnenstebuiten

Kirsten van Kempen & Hetty Berg (red.)

Zutphen: Walburg pers, 20
Aantal blz.: 128
ISBN: 9789462494855

In de jaren tachtig van de vorige eeuw kregen Amsterdamse stadsarcheologen een unieke kans. Op een kaalgeslagen terrein in het centrum van de stad mochten ze graven op de plek van twee verdwenen huizenblokken. De blokken hadden gestaan op het voormalige eiland Vlooienburg, dat ooit met het Waterlooplein het hart van de Amsterdamse Jodenbuurt vormde.
Enkele jaren later zou op deze plek het stadhuis-muziektheater, beter bekend als de Stopera, onder groot verzet verrijzen. Dit betekende het definitieve einde van bijna vier eeuwen wonen en werken op Vlooienburg. Waarom moest de woonbuurt wijken voor het stadhuis-muziektheater, wie woonden er en hoe zijn Vlooienburg en het Waterlooplein eigenlijk ontstaan? Het Joods Historisch Museum duikt met dit boek en de gelijknamige tentoonstelling Waterlooplein. De buurt binnenstebuiten in de geschiedenis van deze Amsterdamse wijk.
Vierhonderd jaar lang drukten de bewoners van Vlooienburg en het Waterlooplein, van wie velen Joods, hun stempel op de buurt. Soms is dat nog zichtbaar, bijvoorbeeld in de vorm van gebouwen of monumenten. Maar vaker zijn sporen van vroegere bewoners te vinden in het archief, in verzamelingen en museumcollecties of onder de grond, in het binnenste van de buurt zelf.
Archeologen van het onderzoeksproject Diaspora en identiteit van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek namen de vondsten uit de jaren tachtig opnieuw onder de loep. Wat zij ons nu over de vroegste bewoners vertellen, is te lezen in dit boek. In combinatie met artikelen over de latere periodes en kleurrijk beeldmateriaal geeft dit boek een beeld van het ontstaan, de bloei en de afbraak van een iconische Amsterdamse buurt.


Hetty Berg (1961) was sinds 1989 als cultuurhistoricus en curator verbonden aan het Joods Historisch Museum, en werd eind 2019 benoemd tot directeur van het Joods Museum in Berlijn.
Kirsten van Kempen is projectmedewerker Tentoonstellingen bij Joods Cultureel Kwartier.


Nieuwsbrief

Volg ons en blijf op de hoogte! Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief en wij zorgen dat je niks mist.

Bekijk nieuws overzicht

Doneren

Crescas kan niet zonder jouw steun. Met elke donatie, hoe klein ook, steun je onze activiteiten en zorg je dat wij nog meer voor Joods Nederland kunnen betekenen.