De Restitutiecommissie Cultuurgoederen

De jaarlijkse Jaap Sajet lezing i.s.m. het Genootschap voor de Joodse Wetenschap in Nederland

Gepubliceerd op: 26 januari 2022

In de jaren van het naziregime (1933-1945) vond een kunstroof plaats van ongekende proporties. Na de oorlog keerde maar een klein deel van de werken terug bij de – meestal Joodse – eigenaren of hun nabestaanden.

Sinds 2001 behandelt de Adviescommissie Restitutieverzoeken Cultuurgoederen en Tweede Wereldoorlog – kortweg de Restitutiecommissie – teruggaveverzoeken op het gebied van nazi-roofkunst. Een geroofd kunstwerk kan tegenwoordig in bezit zijn van de Nederlandse overheid, een museum of een particulier.

In 1998 zijn de Nederlandse musea begonnen met onderzoek naar hun verwervingen uit de periode 1940-1948, en in datzelfde jaar vindt in de VS de Washington Conference on Holocaust Era Assets plaats, een internationale conferentie die geheel in het teken staat van gestolen cultuurgoederen van Joodse eigenaren tijdens de nazitijd.

In Nederland verloopt het traject naar teruggave van geroofde objecten of restitutie traag en stroef. In april 2021 is er eindelijk een nieuw beoordelingskader vastgesteld voor restitutieverzoeken. Maar we zijn er nog lang niet: op 9 juni 2021 stond in dagblad Trouw dat "Nederland zich zelfs als een van de voorlopers in Europa [mag] beschouwen, sinds minister Ingrid van Engelshoven (cultuur) begin dit jaar een beleidsnota naar buiten bracht waarin staat dat Nederland roofkunst wil teruggeven. Maar is het genoeg? Nee. Particuliere bezitters worden nog niet aangesproken."

In zijn lezing De Restitutiecommissie Cultuurgoederen die Jan van Kreveld op zondag 20 maart zal geven, krijg je meer inzicht in de wijzigingen en aanpassingen, en wordt ook de vraag beantwoord wat deze voor eerdere beschikkingen betekenen.

Let op: deze lezing wordt via Zoom gegeven en wordt niet opgenomen!

Jaap Sajetlezingen

Op 1 augustus 2015 overleed ir. Jaap Sajet, Joods wetenschapper en in leven voorzitter van de Stichting Morasha, organisatie voor de geschiedenis van de Nederlandse Joden.

Ieder jaar nodigt het Genootschap voor de Joodse Wetenschap in Nederland een spreker uit om een lezing te houden over een onderwerp dat betrekking heeft op de geschiedenis van de Joden in Nederland.

Nieuwsbrief

Volg ons en blijf op de hoogte! Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief en wij zorgen dat je niks mist.

Bekijk nieuws overzicht

Doneren

Crescas kan niet zonder jouw steun. Met elke donatie, hoe klein ook, steun je onze activiteiten en zorg je dat wij nog meer voor Joods Nederland kunnen betekenen.