Laatste kans: een workshop en presentatie over de Hamsa

Leer alles over deze ultieme geluksamulet en maak er zelf ook één

Gepubliceerd op: 15 september 2022

Wie een beetje Ivriet kent (en/of Arabisch) herkent in het woord hamsa of chamsa vast het woord voor het getal vijf - chamesj in het Ivriet, jamsa of chamsa in het Arabisch.
En kijk eens naar de geluksamulet hamsa: vijf vingers!
Je vindt de hamsa overal in het Midden-Oosten en Noord-Afrika - daar wordt de amulet gezien als een krachtige bescherming tegen 'het boze oog'. Bij die hamsa wijzen de vingers omhoog, maar je ziet ook hamsot waarvan de vingers omlaag wijzen: dan betekent het symbool voorspoed en welvaart.

Etty Elbaz Griffioen kent talloze verhalen en verklaringen voor dit geliefde gelukssymbool. Ze zal je er alles over vertellen tijdens haar workshop op 18 september. Als je daarna zelf aan de slag gaat om je eigen hamsa te maken, weet je voldoende om jouw amulet een mooie intentie mee te geven.

Bekijk hier ons gerelateerde cursus aanbod

Diklah Zohar Item in samenwerking met Genootschap voor de Joodse Wetenschap in Nederland. Het Genootschap voor de Joodse Wetenschap in Nederland is opgericht in 1919 in navolging van soortgelijke genootschappen in het buitenland, die voortkwamen uit de traditie van de Wissenschaft des Judentums. Van oudsher organiseert het genootschap lezingen waarin joodse wetenschap in de ruime zin van het woord centraal staat. Er worden lezingen gehouden over joodse cultuur, religie, geschiedenis, literatuur, medische onderwerpen, fysica, filosofie, muziek, of een combinatie daarvan. Het genootschap organiseert 6 à 7 lezingen per jaar. Deze worden altijd op zondag gehouden. De contributie bedraagt € 25 per jaar. meer informatie: genootschapjoodsewetenschap.nl
Kunst in antieke synagoges

Al vanaf het begin van het archeologisch onderzoek in Israël was het aantal synagoges die er werden opgegraven overweldigend. Wat op de moderne beschouwer nog verrassender kan overkomen, zijn de...

Nieuwsbrief

Volg ons en blijf op de hoogte! Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief en wij zorgen dat je niks mist.

Bekijk nieuws overzicht

Doneren

Crescas kan niet zonder jouw steun. Met elke donatie, hoe klein ook, steun je onze activiteiten en zorg je dat wij nog meer voor Joods Nederland kunnen betekenen.