Kort nieuws van heinde en ver

Onze wekelijkse knipseldienst met min of meer recente of opmerkelijke berichten uit binnen- maar vooral buitenlandse media.

Gepubliceerd op: 29 april 2021

Yiddish Lingo - It's A Thing. Hoeveel Jiddisje alledaagse gebruikswoorden ken jíj eigenlijk? Barbra Streisand, op de foto te zien in haar rol als Roz Focker in de film Little Fockers (2010), stelt de vraag op Women.com.
Dus: Don't be a shlep! Take the quiz!!

Het Holocaust Namenmonument Nederland, alias de Namenwand, bevat mogelijk een aantal fouten. Niet alle namen die op het gedenkteken komen te staan, zullen correct zijn. Een amateurhistoricus doet momenteel onderzoek naar de accuratesse van de namen en heeft bijzondere ontdekkingen gedaan. De bouw van de wand is in volle gang. Het monument wordt in september geopend.
Lees meer in Onderzoeker: Fouten in namen Holocaust Namenmonument op Jonet.nl.

Regisseur Steven Spielberg werkt aan een remake van de beroemde musicalfilm West Side Story (1957). "Something's coming, something good", schrijft Oprah Daily. Nu al wordt gefluisterd dat de nieuwe versie Oscars zal gaan winnen. We moeten nog wel even geduld hebben, want de geplande première in december 2020 moest door corona worden uitgesteld. Nieuwe datum: 10 december 2021. Of die ook voor Nederland geldt weten we nog niet. 

West Side Story, de eerste trailer

DouxMatok, een Israëlisch bedrijf dat producten maakt met minder suiker, brengt IncredoSpreads op de markt, twee chocoladepasta's voor op brood waarin vijftig procent minder suiker zit, en die verkrijgbaar zullen zijn in de smaken hazelnoot-chocolade en pure chocolade-zoute caramel. Of we ze ook in Nederland zullen kunnen kopen staat bezien: voorlopig zijn ze alleen in de VS verkrijgbaar. 

Ook Times of Israel heeft zich op het pad van de podcast begeven. en noemt het nieuwe initiatief A deep dive into Israel and the Jewish World. Op dezelfde pagina vind je The Daily Briefing, waaarin in vijftien minuten wordt verteld wat er in Israël en de Joodse wereld aan de hand is. Op 29 april gaat het over Lag baOmer en de politieke en ecologische implicaties van het vreugdevurenfeest.

Samen koken in tijden van corona was (en is...)  onverstandig en zelfs verboden. In Amerika deed Adam 'Cheftidigitator' Goldgell overal in Florida succesvolle culinaire theatershows, tot de pandemie genadeloos toesloeg en theaters dichtgingen. Samen met zijn tech-savvy echtgenote Pam bedacht hij 'Cooking Together, Apart', en dankzij Zoom werd ook dat een succes.
In Adam’s Cooking Jams staat telkens een bepaalde nationale keuken centraal, maar hij verloochent zijn Joodse roots niet in de Jew-ish Mishpocha Deli kooklessen.

Nieuwsbrief

Volg ons en blijf op de hoogte! Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief en wij zorgen dat je niks mist.

Bekijk nieuws overzicht

Doneren

Crescas kan niet zonder jouw steun. Met elke donatie, hoe klein ook, steun je onze activiteiten en zorg je dat wij nog meer voor Joods Nederland kunnen betekenen.