Kort nieuws van heinde en ver

Gepubliceerd op: 8 juli 2021

Leonard Cohen's song 'Halleluja' kent inmiddels zoveel uitvoeringen dat The Forward het moment gekomen vond om daaruit de beste vijftig versies te kiezen, met beoordeling, uiteraard. In The top 50 cover versions of Leonard Cohen’s ‘Hallelujah’ ranked! En van alle vijftig vind je een YouTube video!

De Amerikaanse food writer Natalie ontdekte in het hart van het oude getto van Rome een piepkleine banketbakkerij, zó onooglijk dat je haar makkelijk kunt missen. Pasticceria Boccione maakt verrukkelijk Italiaans-Joods gebak, waaronder de 'pizza ebraica'. Geen hartige pizza met tomaten en mozzarella, maar een stevig koekje gevuld met rozijnen en noten.

Il forno del ghetto Boccione is een echte koosjere Joodse banketbakker en dus op vrijdag en zaterdag gesloten. Pas op: in de Via del Portico d’Ottavia is ook geen uithangbord te vinden. Natalie vertelt op haar blog An American in Rome ook iets over de geschiedenis van het getto. En Pasticceria Boccione heeft een Facebookpagina!

Jutland, het Deense vasteland, is een geweldige vakantiebestemming als je van rust, natuur en kleinschaligheid houdt, schrijft Inger Stokkink in haar bijdrage aan Jonets reisserie De Joodse horizon.
Het golvende boerenland wordt afgewisseld door dorpjes en kleine steden. Wat weinig mensen weten, is dat met name in de kleine steden ook Joodse gemeenschappen waren. Wáren, want nu wonen de meeste Deense Joden in Kopenhagen. Maar twee eeuwen lang was er wel degelijk een Deense ’mediene’, al was die piepklein in vergelijking met de Nederlandse. Kom mee in het voetspoor van de Joden op Jutland, het Deense vasteland.

Inger bezoekt de jonge stad Frederica, reist door het platteland naar Aarhus en Randers en ontdekt de sporen van het vooroorlogse én het hedendaagse Joodse leven.

Lees op jonet.nl Ingers reisverslag in Weg van de snelweg in Jutland.

De kop in The Jewish Telegraph Agency (JTA) van 24 juni 2021 Elvis Presley was Jewish? A grave marker locked away for 4 decades confirms it maakt nieuwsgierig.  Oké, verhalen over de Joodse roots van de geliefde rockzanger doen al langer de ronde, maar sinds de vondst van een kist met daarin een grafsteen in de Graceland archieven is alle speculatie overbodig: zijn moeder Gladys was Joods genoeg om op de steen de Davidsster af te beelden.

Overigens onderwierp de Chicago Tribune al in 2007, in het artikel Elvis Schmelvis — how Jewish was the King?, de Joodse wortels van the King of Rock ’n’ Roll aan een nader onderzoek.

What a Schlep!

11 Yiddish Insults Every Jewish Woman Should Know

Jiddisj is hot! De feministische website Alma. maakte een lijstje Jiddisje krachttermen waarmee je ongestraft (voor de toevallige passant) je gram kunt luchten. In 11 Yiddish Insults Every Jewish Woman Should Know lees je hoe je bijvoorbeeld het woord kibitser gebruikt, of iemand kunt uitmaken voor zhlob.

En wie van jullie zegt wel eens 'schlep'? Moment Magazine brengt in Jewish Word | What a Schlep! de etymologie van het woord in kaart.

"Alles wat je vanuit de lucht bekijkt, is totaal anders dan je denkt. Het is echt opwindend om de plekken die je kent voor het eerst met je eigen ogen van bovenaf te zien", vertelt fotograaf Roni Kiperman aan Israel21C. Hij zocht twaalf locaties op en zette die op de foto. Op Instagram vind je ook de foto's die Kiperman maakte op de grond: kijk op kipermanpic.


Nieuwsbrief

Volg ons en blijf op de hoogte! Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief en wij zorgen dat je niks mist.

Bekijk nieuws overzicht

Doneren

Crescas kan niet zonder jouw steun. Met elke donatie, hoe klein ook, steun je onze activiteiten en zorg je dat wij nog meer voor Joods Nederland kunnen betekenen.