Kort nieuws van overal

Onze wekelijkse knipseldienst met min of meer recente of opmerkelijke berichten uit binnen- en buitenlandse media.

Gepubliceerd op: 12 mei 2022

Een toonaangevend internationaal reismagazine zet de Dode Zee op nummer 1 vanwege de vele gezondheidsaspecten van het bremzoute water en de kleverige modder voor de huid, de ademhaling en andere kwalen. Redacteur Raya zag met eigen ogen hoe een kennis met psoriasis na één (pijnlijke) onderdompeling plus modderbad na een dag vrijwel symptoomvrij was. 

Israël telt in 2022 9,2 miljoen mensen. Dat aantal zal naar verwachting met zeventig procent groeien tot bijna 16 miljoen in 2040. Van die 16 miljoen zal volgens onderzoek van de Israëlische Nationale Economische Raad bijna 25 procent ultraorthodox zijn. Op dit moment is 12,6 procent van alle Israëli's ultraorthodox. Haaretz gaat in op de cijfers in Nearly One in Four Jews Will Be ultra-Orthodox by 2040, New Study Says.

Geregistreerde gebruikers kunnen maandelijks 6 artikelen gratis lezen, daarna verdwijnt de krant achter een betaalmuur.

Lavrov wekte in Israël grote verontwaardiging met zijn bewering over de Joodse roots van Adolf Hitler. The Washington Post noemt het een goed voorbeeld van hoe dit duistere stukje familiegeschiedenis, dat al vaak ontkracht is, van tijd tot tijd weer van stal wordt gehaald en deed nog maar weer eens een grondige Fact Check.

Dit is wat Lavrov zei: "De Oekraïense president Volodymyr Zelensky Joods? Nou en? Dat feit doet niets af aan de nazi-elementen in Oekraïne. Ik meen dat Hitler ook Joods bloed had. Het betekent absoluut niets. Wijze Joodse mensen zeggen dat de meest vurige antisemieten meestal Joden zijn. Elke familie heeft haar zwarte schapen, zoals wij zeggen."

Lees in The Washington Post The roots of the zombie claim that Hitler had ‘Jewish blood’

In 2020 groeven archeologen bij Tel Arad in de Negev-woestijn enkele kalkstenen altaren op met daarop verbrande resten. Na grondige chemische analyse bleek zich op één ervan cannabis te bevinden, of marihuana, wiet, hoe je het ook wilt noemen. Hey Alma wilde daar meer van weten en ontdekte dat de relatie die onze Joodse voorouders hadden met marihuana een beetje wazig is. Lees meer in The Jewish History of Weed.In de nieuwste aflevering van ZoomZitz, de podcast die inzoomt op het nieuws, bespreken Ruben Vis, Ronnie en Yair Eisenmann onder meer het cancellen van Vandaag Inside omdat Johan Derksen bekendmaakte dat hij in de jaren zeventig een vrouw seksueel heeft misbruikt. Ronnie Eisenmann denkt niet dat Derksen achter de geraniums gaat zitten en verwacht dat hij misschien een juicekanaal begint. 

Beluister het illustere drietal in "Johan is gewoon een kijkcijferkanon" (woorden van Yair Eisenmann) op Jonet.nl

De Gravlabs menora waterpijp was de aanleiding voor de tentoonstelling AM Yisrael High: The Story of Jews and Cannabis die op 5 mei is geopend in het YIVO Institute for Jewish Research in Manhattan. Lees om te beginnen The straight dope: YIVO’s new exhibit is all about Jews and weed in JTA.

En daarna As recreational marijuana becomes legal in California, Jewish advocates are ready, een iets ouder artikel uit The Jewish News of Northern California, dat vooral boeiend is omdat daarin vanuit hedendaags perspectief de oude geschiedenis van Joden en wiet nog eens duidelijk uit de doeken wordt gedaan.

Nieuwsbrief

Volg ons en blijf op de hoogte! Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief en wij zorgen dat je niks mist.

Bekijk nieuws overzicht

Doneren

Crescas kan niet zonder jouw steun. Met elke donatie, hoe klein ook, steun je onze activiteiten en zorg je dat wij nog meer voor Joods Nederland kunnen betekenen.