IDFA 2022

Crescas' keus uit het enorme aanbod films en nieuwe mediaprojecten op het 35ste Internationaal Documentaire Festival Amsterdam

Gepubliceerd op: 3 november 2022

"Alweer een oorlog. Weer een cyclus van extreem geweld, massamoord, kapotgeslagen dromen, gebombardeerde huizen en verdreven gezinnen Alweer moeten we deze waanzin aanzien en worden we verbijsterd door de absurde redenatie waarmee de agressor zijn misdaden rechtvaardigt. het komt altijd op hetzelfde neer: "We moesten wel optreden, we hadden geen keus." We komen jullie redden, zegt de agressor, want jullie zijn niet in staat om je eigen autonomie zelf te bewaken."

Aldus de eerste alinea van het voorwoord van het gedrukte programma van de 35ste editie van het festival, dat plaatsvindt van 9 t/m 20 november 2022 met films en talks in de filmzalen en immersieve en interactieve installaties door heel Amsterdam.

Het is een harde wereld die de filmmakers in hun werk hebben vastgelegd. En zoals IDFA-directeur Orwa Nyrabia zegt: het is hun verbeeldingskracht, hun opstandigheid, moed en onbaatzuchtigheid die voor IDFA op zijn beurt het eigen commentaar op onze tijd is.


All the Beauty and the Bloodshed
Laura Poitras - Verenigde Staten - 2022 - 122 min

De activist Nan Goldin en de kunstenaar Nan Goldin zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden in deze openhartige documentaire over de baanbrekende Amerikaanse fotografe. Oscarwinnaar Laura Poitras (Citizenfour) interviewt Goldin over haar leven en drijfveren. Ze illustreert het persoonlijke verhaal van Goldin met haar foto’s en met beelden van de protestacties die ze organiseerde.

Bella Ciao Bella ciao – Per la libertà
Giulia Giapponesi - Italië - 2022 - 92 min

‘Bella ciao’ wordt al decennialang wereldwijd gezongen op plekken waar mensen vechten tegen onrecht. Tijdens de Tweede Wereldoorlog zou dit het lijflied zijn geweest van de Italiaanse partizanen die streden tegen het fascisme, maar daarover bestaat discussie. Ook over de oorsprong van dit lied is er onduidelijkheid. Was het een volkslied dat werd gezongen op de Italiaanse rijstvelden, waar de werkers werden uitgebuit door hun baas?

Foragers Al-yad al-khadra
Jumana Manna - Palestijnse Gebieden - 2022 - 64 min

De Palestijnse keuken kan niet zonder de planten za’atar (wilde oregano, verwant aan marjolein) en akkoub (een distelachtige plant met een smaak die lijkt op artisjok). Ze groeien op rotsachtig terrein en worden van oudsher verzameld door de bewoners van die gebieden. Israël heeft het wildplukken echter verboden, volgens de officiële lezing om de natuur te beschermen, want beide planten komen steeds minder in het wild voor.

Innocence
Guy Davidi - Denemarken, Israël, Finland, IJsland - 2022 - 100 min

In Israël weet elk kind wat het betekent om 18 te worden: dienen in het leger. In dit land betekent de diensttijd vaak ook echt vechten, waarbij de kans bestaat dat je het niet overleeft. In door stemacteurs voorgelezen dagboekfragmenten van gesneuvelde jongeren vertellen ze over hun worsteling met de opgelegde gewelddadigheden, waarbij er nooit plaats is voor hun eigen principes, en overdenken ze hun angsten en doorkruiste toekomstplannen.

The March on Rome Marcia su Roma
Mark Cousins - Italië - 2022 - 98 min

Benito Mussolini’s fascistische regime duurde van 1922 tot 1943. Zijn nederlaag was niet het einde van het fascisme als invloedrijke stroming, is de strekking van March on Rome. Documentairemaker Mark Cousins laat zien hoe Mussolini met intimidatie en geweld de macht greep.


Moeders
Nirit Peled - Nederland - 2022 - 81 min

Vier moeders vertellen hoe hun zoon door foute vrienden, een trauma of intimidatie door een bende in crimineel vaarwater terechtkwam. De vergrijpen zijn klein, hun betrokkenheid is niet altijd bewezen en soms zijn ze alleen getuige van een misdaad. Maar de preventieve Top400-behandeling die de gemeente Amsterdam hen opdringt, brengt ze van de regen in de drup.

Shoah
Claude Lanzmann- Frankrijk - 1985 - 566 min

Claude Lanzmann interviewt in Shoah overlevenden, daders, meelopers en omstanders om van deze genocide een zo gedetailleerd mogelijk beeld te geven. Die werd geperfectioneerd van het vergassen in vrachtauto’s tot vergassing op industriële schaal in Auschwitz en andere vernietigingskampen.
Opmerkelijk is het ontbreken van archiefbeelden in de negenenhalf uur durende mijlpaal in de geschiedenis van Holocaust-documentaires. Hedendaagse beelden van landschappen, steden en restanten van de vernietigingskampen benadrukken dat dit niet te bevatten verleden geen afgesloten hoofdstuk is.

Trained to See – Three Women and the War. Drei Frauen und der Krieg
Luzia Schmid - Duitsland, Italië - 2022 - 106 min

Tijdens de Tweede Wereldoorlog mochten voor het eerst ook vrouwen werken als oorlogscorrespondent. Aan de hand van verslagen, brieven en dagboekfragmenten schetst filmmaker Luzia Schmid een persoonlijk portret van drie onverschrokken vrouwen en hun unieke pogingen de oorlog te duiden.

Nieuwsbrief

Volg ons en blijf op de hoogte! Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief en wij zorgen dat je niks mist.

Bekijk nieuws overzicht

Doneren

Crescas kan niet zonder jouw steun. Met elke donatie, hoe klein ook, steun je onze activiteiten en zorg je dat wij nog meer voor Joods Nederland kunnen betekenen.