Kunst en cultuur

Een kleine greep uit cultureel en maatschappelijk moois en boeiends, live en online

Gepubliceerd op: 9 juni 2022

Klaproosveldje (2022), van de Nederlandse amateurschilder Quiny Cohen de Lara.

Organiseer jij een Joods evenement dat voor de lezers van Crescas interessant kan zijn, of weet je dat er ergens in Nederland zoiets plaatsvindt?
Het kan van alles zijn, van concert tot theater, van tentoonstelling tot lezing, van een stadswandeling tot een buurtpicknick.

Laat het de redactie weten, bij voorkeur ruim een week voor de datum van het evenement, zodat we er op tijd bij zijn om het in de nieuwsbrief op te nemen.
Hoe meer informatie, en liefst mét beeld, hoe beter!
Stuur je mededeling rechtstreeks naar [email protected], dan kunnen wij ermee aan de slag!

Op zondag 12 juni is de Portugese Synagoge onderdeel van de eerste landelijke Open Monumentendag Special. De Portugese Synagoge is die dag gratis toegankelijk en bezoekers worden meegenomen langs verborgen schatten. De Esnoga was lange tijd de grootste synagoge ter wereld. Van buiten zijn vooral de hoge muren van baksteen en de grote ramen zichtbaar; de binnenkant, vol blinkende koperen kandelaars en kroonluchters, hebben velen nog nooit gezien.

Op zondag 12 juni, de eerste landelijke Open Monumentendag Special, is de Portugese Synagoge gratis toegankelijk. Met de audiotour missen bezoekers geen enkel detail van dit imposante bouwwerk. Tussen 12:00 en 16:00 is er een vraagbaak aanwezig, waar vragen kunnen worden gesteld over het gebouw, de gemeente maar ook over de restauratie.


Stap binnen in het Grootste Museum van Nederland tijdens de eerste landelijke Open Monumentendag Special. Vijftien steden door heel Nederland nemen deel, waaronder ook Enschede, waar de synagoge kan worden bezocht. Bekijk het hele programma voor zondag 12 juni op Het Grootste Museum.

WIZO Nederland organiseert een huiskamerbijeenkomst waar de voorzitter van WIZO Israel, Ora Korazim, zal komen spreken over verschillende projecten en programma's.
De bijeenkomst biedt de mogelijkheid om ideeën uit te wisselen en de band met WIZO Nederland te versterken.

Laat per mail aan [email protected] weten dat je erbij wilt zijn! Kosten: € 5,-.

Bij de locatie kun je gratis parkeren.

Type:
lezing
Wie:
WIZO
Waar:
Tjalie Robinsonduin 12, Den Haag
Wanneer:
dinsdag 21 juni 2022
Tijd:
19.30 uur

Oh, God, !אוי אלוהים is een filosofische maar ook provocerende goddelijke komedie van de Israëlische toneelschrijfster Anat Gov (1953-2012). De voorstelling ging dertien jaar geleden in première en is sindsdien een publiekslieveling in Israël en ver daarbuiten.

Eli is een veertigjarige alleenstaande vader en psycholoog. Op een dag krijgt hij een mysterieus telefoontje van een nieuwe en wanhopige patiënt. Ze staat erop hem onmiddellijk te ontmoeten. Als ze aankomt blijkt ze niemand minder te zijn dan ... God. En God is er slecht aan toe: ze is klinisch depressief en wil een einde maken aan het ‘ding’ dat bestaan heet. Eli heeft exact een uur de tijd om haar van gedachten te doen veranderen en zo de wereld te redden. .

Door corona bleef het aantal voorstellingen van de Nederlandse productie in 2021 beperkt.

We gaan de schade inhalen met een bijzonder eenmalig evenement. Rabbijn Joram Rookmaker vertelt over de legendes over een vrouwelijke Godsfiguur en gaat daarover de discussie aan en stand-up comedian Tamar Burger geeft haar kijk op het behandelen van trauma.
Regisseur en acteur Iftach Ophir, set- en licht ontwerper Rob van Putten, kostuumontwerper Lior Gal, producent Ohad Arama, regie-assistent Netta Yedid en producent en acteur Erga Netz geven een kijkje achter de schermen van deze toch wel gewaagde komedie en er worden videoclips vertoond van Oh, God! in verschillende talen. In Nederland werd een originele productie met een Israëlisch-Nederlandse cast gespeeld, en één met een verrassende wending.

Oh, God! is de afgelopen dertien jaar bejubeld, in Israël en overal elders waar het stuk werd gespeeld.

Cursisten van Crescas krijgen korting: zij betalen 7,50 in plaats van 12,50.

Gebruik bij het bestellen van je kaarten de code OG-LJG.


Type:
theater
Wie:
Israeli Stage Festival
Waar:
LJG Amsterdam, Zuidelijke Wandelweg 41, Amsterdam
Wanneer:
donderdag 23 juni 2022
Tijd:
20.00 - 21.30 uur

https://carre.nl/voorstelling/fran-lebowitz

“Success didn't spoil me, I've always been insufferable.”

Aldus auteur en satiricus Fran Lebowitz over zichzelf. Ze is onbeschaamd eigenwijs, recht-voor-zijn-raap en scherp van tong. Ze maakte vooral naam als social commentator van het Amerikaanse leven van alledag, dat ze in hilarisch droge analyses fileert.
Lebowitz’ Netflix-serie Pretend It’s A City geeft je alvast een voorproefje van wat je in Carré kunt verwachten. Reken op een stortvloed aan ongezouten meningen, van opgroeien in New Jersey en van school gestuurd worden wegens haar vermeend slechte invloed op haar klasgenoten tot haar verhuizing naar New York City in de jaren ’70. Lebowitz geeft uiteraard ook haar kijk op tijdloze onderwerpen als gender, afkomst, gelijke rechten en de media, en ze geeft lucht aan haar persoonlijke ergernissen over celebrity culture en toeristen (en kinderwagens).

Type:
theater
Wie:
Koninklijk Theater Carré
Waar:
Amstel 115, Amsterdam
Wanneer:
zaterdag 25 juni 2022
Tijd:
20.00 uur


De Amerikaanse filosoof en schrijver Susan Sontag (133-2004) werd als jong meisje al geconfronteerd met gruwelijke beelden van de Sjoa, en wist niet hoe daarmee om te gaan. Als volwassen fotografe kwam haar focus te liggen op foto’s over oorlog en geweld.
Ook vandaag de dag worden we overspoeld door de meest verschrikkelijke beelden van geweld en wreedheden. Kunnen Sontags overpeinzingen over het maken, verspreiden en bekijken van shockerende foto’s ons helpen met de omgang daarmee?

De Rode Hoed opent de serie Bucketlist Filosofie met een mini-college over het werk en leven van Susan Sontag. Centraal daarin staat haar essay Kijken naar de pijn van anderen (Regarding the Pain of Others, 2003) waarin ze bekende afbeeldingen van wreedheden – van  schilderijen van Goya tot foto’s van lynchpartijen, foto’s uit Dachau, van meer recente gruweldaden in Bosnië en Rwanda tot beelden van de aanslagen van 11 september bespreekt, en laat zien hoe dergelijke beelden kunnen aanzetten tot verheerlijking van  geweld. Wat zijn de morele implicaties van de beeldvorming van menselijk lijden?

Type:
debat
Wie:
Rode Hoed
Waar:
Keizersgracht 102, Amsterdam
Wanneer:
maandag 20 juni 2022
Tijd:
20.00 uur

Nieuwsbrief

Volg ons en blijf op de hoogte! Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief en wij zorgen dat je niks mist.

Bekijk nieuws overzicht

Doneren

Crescas kan niet zonder jouw steun. Met elke donatie, hoe klein ook, steun je onze activiteiten en zorg je dat wij nog meer voor Joods Nederland kunnen betekenen.