Kort nieuws van heinde en ver

Gepubliceerd op: 18 maart 2021

Overleden: Igor Cornelissen

Journalist Igor Cornelissen is zaterdag aan een hartaanval overleden. Hij werd 85 jaar oud. Jarenlang was hij werkzaam bij het Vrije Volk en Vrij Nederland. Ook werkte hij voor Het Parool en zette hij verschillende boeken op zijn naam. Cornelissen heette een progressieve journalist van Joodse komaf te zijn. Hij was een typische veelschrijver met een soepele pen, aldus de NOS. Tot op zijn laatste dag bleef hij schrijven en publiceren. Cornelissen overleed in zijn geboorteplaats Zwolle, waar hij sinds halverwege jaren zeventig leefde en vaak 'op café' ging. Lees verder op Jonet.nl.


In memoriam: analist en publicist Manfred Gerstenfeld (84). 

Schrijver en analist Manfred Gerstenfeld is op 25 februari 2021 op 84-jarige leeftijd overleden. Hij gold als een groot deskundige op het gebied van antisemitisme en woonde in Israël. Gerstenfeld, die Oostenrijks-Joodse wortels had, groeide op in Nederland. In 2019 kwam zijn laatste boek uit, waarbij in Israël veel Joodse Nederlanders aanwezig waren. Zijn oeuvre kende 27 titels en Gerstenfeld werd alom beschouwd als een van de grootste autoriteiten op het gebied van jodenhaat. Ook was hij consultant en bekleedde hij een bestuursfunctie bij het het Jerusalem Center for Public Affairs. Joden die kritiek hebben op Israël zag Gerstenfeld als "nuttige idioten voor de vijanden van Israël."
Lees verder op jonet.nl.

In de 'grot van verschrikkingen' hoog in een rotswand in Nachal Chever, zuidwestelijk van Ein Gedi aan de Dode Zee, zijn voor het eerst sinds de vondst van de Dode-Zeerollen munten, Bijbeltekstfragmenten en menselijke resten  ontdekt. Lees het hele verhaal in JPost: 2,000-year-old biblical texts found in Israel, 1st since Dead Sea Scrolls. Er is ook een video te zien van de tot nu toe strikt geheim gehouden archeologische operatie.


TLV1 maakte een podcast voor aflevering 324 van de serie Streetwise Hebrew. Ditmaal een bijzonder actueel onderwerp: corona vaccinaties! Maar dan niet benaderd vanuit de hoeveelheid, frequentie, type vaccin et cetera, maar vanuit de woorden die in het Ivriet worden gebruikt met betrekking tot de pandemie.

Leuk en bijzonder leerzaam!

Er is weer een nieuw nummer van de Benjamin, het kwartaalblad van Joods Maatschappelijk Werk. Je kunt je op het blad abonneren, maar online lezen is ook mogelijk. Voor het grote interview sprak hoofdredacteur Ferry Biederman met Benjamin Moser, die in 2020 de Pulitzer Prize won voor zijn biografie over Susan Sontag. In de rubriek 10 ergernissen krijgt Jolan Toff alle ruimte om zijn irritatie te spuien over kleding in coronatijd, en Karien Anstadt schrijft over Joodse humor: "een serieus onderwerp." Verder lees je Femmetje de Wind, bespreekt Daniël Metz Joods Amstelveen en portretteert Asjer Waterman de  in Rotterdam wonende Argentijns-Joodse feministische kunstenaar Dalit Hospers.

Nieuwsbrief

Volg ons en blijf op de hoogte! Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief en wij zorgen dat je niks mist.

Bekijk nieuws overzicht

Doneren

Crescas kan niet zonder jouw steun. Met elke donatie, hoe klein ook, steun je onze activiteiten en zorg je dat wij nog meer voor Joods Nederland kunnen betekenen.